szerző:
hvg.hu/MTI

Ha már nem volt mi miatt tiltakozni, sorosozott egy jót a miniszterelnök.

Az Európai Parlament megkezdte a "Soros-terv" végrehajtását – ennél hangzatosabb kijelentést aligha tehetett volna Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson. A brüsszeli találkozó után a politikus az EP belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) által a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini rendelet módosításáról elfogadott jelentésére utalt.

„Nem kevesebb van a puskacsőben, mint az a golyóbis, amely szerint ezentúl létrejönne Európában egy állandó, kötelező és felső határ nélküli szétosztási mechanizmus, vagyis egy kötelező betelepítési kvóta” – fogalmazott Orbán Viktor a közmédiának.

A miniszterelnök szerint ez azért veszélyes, mivel a jelentés negligálja azt a veszélyt, hogy kapcsolat áll fenn a migráció, illetve a terrorizmus és a közbiztonság romlása között. Az sem tetszik neki ugyanakkor, hogy a szakbizottság jogköröket venne el a tagállamoktól – olvasható az MTI tudósításában.

Mielőtt bárki a szívéhez kapna: az Európai Unió intézményrendszerében egy parlamenti szakbizottsági jelentés épp olyan következményekkel jár, mintha egy NB I-es focimeccs bemelegítése alapján hirdetnének vb-győztest.

Ennél sokkal fontosabb, ami a tagállamok állam- és kormányfőinek találkozóján történik a menekültügyben, itt pedig egészen másról esett szó. A mostani csúcs zárónyilatkozatában például az EU és Törökország közötti visszafogadási megállapodás végrehajtását szorgalmazzák, az EU határvédelmi ügynökségének az erősítését, az unión kívül az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmet, az információátadás fokozását, illetve a Földközi-tengeri térségben az észak-afrikai térség és különösen Líbia támogatását. Orbán Viktor csütörtökön a hírek szerint felvetette azt is, hogy a tagországok egy közös alappal támogassák Olaszország határvédelmi erőfeszítéseit, ez még nem szerepel a csütörtök este elfogadott következtetések között.

Az áttelepítési program persze igen, de már az „önkéntes” jelzővel említi a tagállami vezetők közös nyilatkozata.

Ezzel természetesen Orbán Viktor is tisztában van, hiszen a vezetők egyikeként ő is aláírta a nyilatkozatot. Ehhez képest a csúcs után így nyilatkozott: „Igaz, hogy kötésig állunk a küzdelemben, hogy megvédjük nemzeti szuverenitásunknak ezt a szeletét, de eddig ez sikerült, hiszen ez idáig a mi döntésünk volt, hogy ki tartózkodhat Magyarország területén, azonban az Európai Parlament most minden korábbinál erősebb támadást indított a szuverenitásunk ellen.”

Kijelentette, jól jönne ilyenkor a nemzeti egység, de ez nincs meg, mert az „ellenzéki pártok Brüsszelnek a kötelező kvótára épülő bevándorláspolitikáját támogatják”, és a kérdéses javaslat kidolgozásában is részt vett magyar ellenzéki politikus.

A miniszterelnök beszélt a szerdai munkavacsoráról is, amelyen a visegrádi négyek vezetőit látta vendégül Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Orbán szerint bizonyos ügyekben „aggasztó, szinte reménytelen” az álláspontok különbözősége, és ez szerinte nem annyira politikai, inkább kulturális gyökerű nézetkülönbség. Mégis eredményesnek tartja a találkozót, hiszen „el tudtuk mondani Juncker úrnak, hogy több tiszteletet szeretnénk kapni a közép-európai államok polgárainak, közöttük a magyaroknak is” – fogalmazott.

A közmédiának Orbán arról is beszélt, hogy fel kellene gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával. Ez szerinte stabilizálná az EU helyzetét a balkáni régióban. Más kérdés, hogy a két ország ettől még fényévekre van, így aligha várható, hogy az unió belátható időn belül új tagokkal bővül.

Brexit: nincs minden veszve

A brüsszeli találkozó második napjának fő témája a Brexit volt, pontosabban az, megfeneklettek-e a britek kilépéséről szóló tárgyalások London és a többi tagország között. Donald Tusk, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke szerint túlzóak azok a kijelentések, amelyek szerint holtpontra jutottak az egyeztetések, és arról beszélt: reméli, a decemberi EU-csúcson már sikerül továbblépni a második szakaszba. Ehhez az kellene, hogy megegyezzenek a kilépés feltételeiről, elsősorban arról, mennyi pénzt fizet az Egyesült Királyság a távozáskor.

Az azonban nem derült ki, hogy Tusk – és hozzá hasonlóan Angela Merkel – mire alapozta optimizmusát. A lengyel politikus ugyanis így jellemezte a helyzetet:

Bár nem sikerült elegendő előrelépést elérni, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne történt volna haladás.

Azt tehát még nem tudni, hogyan oldódik meg a brit befizetés kérdése, Theresa May miniszterelnök mindenesetre azt mondta: az Egyesült Királyság tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait, a bennmaradó uniós tagországok egyetlen fillért sem fognak veszíteni. Azt is hozzátette azonban, hogy a Brexittel kapcsolatos számlának a végső megállapodás részét kell képeznie – vagyis ő szívesebben továbblépne már a második szakaszba.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!