Újabb remek példák Orbánék szubjektív pénzosztására

Újabb remek példák Orbánék szubjektív pénzosztására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

A költségvetés helyett határozatokban osztja a pénzt a kormány ismeretlen indoklással, vagyis a költségvetési törvény teljesen fiktívvé vált. A keddi Magyar Közlönyben is számtalan példát találni erre.

2018. május 24. helyett 2019. január 1-én nyílik a felújított Operaház – derül ki a kormány kedd este közzétett határozatából. A kabinet egyetértett „a beruházás közbeszerzési eljárása során fellépő 4,2 milliárd forint többletfinanszírozási igénnyel” is, ugyanakkor kimondta: a  Magyar Állami Operaház és Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma „csökkent műszaki tartalommal kerüljön megvalósításra, amelynek során a beruházás létrehozásához a belső és külső kertek, a  konyhatechnológia, a „B” stúdió kialakítása a kapcsolódó műszaki beavatkozásokkal együttesen, és a „C” épület befejező munkáinak elvégzése nem szükséges”.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították az OTP új, XIII. kerületi  irodaházának építését, amelyről kedden nyilatkozott Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Ez azt jelenti, hogy egy sor hatósági eljárást a szokottnál gyorsabban kell lefolytatni, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni. A közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntések fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóak, de ez csak erre az évre vonatkozik.

Számos egyedi támogatásról is döntött a kormány. Idén és jövőre 21,2 milliárdot fordítanak a Kárpát-medencei „szórvány- és tömbmagyarság” magyar egyházi és világi óvodáira. 150 milliót kap a Rákóczi Szövetség „a magyar nemzettudat, nemzeti identitás megőrzésével és erősítésével, valamint az anyaországi és külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatépítés előmozdítására”. 70 milliót a Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség közösségi házának befejezéséhez.

60 millió jut egyedi kormánydöntés alapján a Krétai Szent András Alapítvány által Tökölön fenntartott Szent Miklós Idősek és Mozgáskorlátozottak Otthona felújítására, korszerűsítésére. Ingyenesen a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonába adnak a fővárosban egy Benczúr utcai épületet „missziói, oktatási és szociális tevékenységeinek végzése céljából”. A  Szabadságharcosokért Közalapítvány versenyeztetés mellőzésével határozatlan időtartamra használatba kap egy Nádor utcai ingatlant közfeladatai, így „a  politikai üldözöttek időskori gondozása, ezzel összefüggő szociális tevékenység, az 1956-os forradalom és szabadságharc tárgyi emlékeinek felkutatásával, összegyűjtésével és bemutatásával kapcsolatos kulturális tevékenység és a  kulturális örökség megóvása” érdekében.

A budapesti Széher úti Szent Ferenc Kórházban kialakítandó „komplex kardiológiai rehabilitációs szakkórházra” idén 120 millió, a következő két évben pedig 2,3 milliárd forintot szánnak.

Hozzászólások