szerző:
Szabó Yvette
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogy adta el szállodáját a felcsúti polgármesternek? Miként zajlott a tárgyalás? Mi várhat a Balatonra? Miért jöhet áfacsökkentés? A hazai szállodaipar emblematikus alakja, Wossala György mesélt a HVG-nek.

HVG: Kényszerből adta el a balatonalmádi Ramadát, a mai Hunguest Hotel Bál Resortot, amelynek a vevője történetesen Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester volt?

Wossala György: Nem. Nem kényszerültem rá, de én már 76 éves vagyok. Tulajdonképpen nagyon örültem, amikor el tudtam adni. A válság idején beleszaladtam egy svájcifrank-hitelbe. 2,9 milliárd forintot vettem fel a szálló felújítására, amelyre végül 3,5 milliárdot költöttem. Öt év alatt kifizettem 1,1 milliárdot, és a végén 5,2 milliárd forint volt a tőketartozás. Időközben az Erste megvásárolta a szállodát, attól kezdve már nem a tulajdonosa voltam, hanem csak üzemeltető. Azután kötöttünk egy adásvételi szerződést, de azt végül nem tudtam teljesíteni.

HVG: A következő generáció nem vitte volna tovább az üzletet?

W. Gy.: Nem. Öt gyerekem van. A legnagyobb lányom Svájcban, Bernie Ecclestone mellett a Forma–1-es bizniszben van benne, Rozi lányomnak étterme van, Zsófi lányoméknak van egy szállodájuk a déli parton, a Kentaur. De ők nem ebben a kategóriában utaznak. Legkisebb fiam, Constantin egyetemre készül. A nagyobbik fiam Svájcban végzett, először a Credit Suisse-nél dolgozott, majd Afrikában egy mobilbank vezetője volt. Ő most hazajött, és átvette a céget. Ha újrakezdeném – és ezt ajánlom a fiamnak is –, nem azzal próbálnék pénzt keresni, hogy a pörköltöt hordom ki, mert így elég lassan térül meg a befektetés. Egy szállodai beruházás rettentő hosszú idő alatt jön vissza, ennél sokkal rövidebb megtérülésű és sokkal rentábilisabb üzletek is vannak. Ezért eladtuk a cégből a balatonalmádi ingatlant, és más profilba: befektetések, fejlesztések irányába kezdtük átnavigálni a céget.

HVG: A Mészáros Lőrinccel kötött üzletből jól jött ki?

W. Gy.:Természetesen. Kettőn áll a vásár; ha nem jól jöttem volna ki, akkor nem mentem volna bele.

©

HVG: Mészáros Lőrinc hogyan jelentkezett be?

W. Gy.: Nem ő volt az egyetlen vevőjelölt, többen is voltak, külföldi is, belföldi is. Gyakorlatilag ez volt a legjobb, legmagasabb ajánlat.

HVG: Mészáros Lőrinc kért öntől tanácsot?

W. Gy.: Beszélgettünk Mészáros úrral, elmondtam neki, hogy én merre mennék, ha tovább csinálnám, de ezt vagy figyelembe veszi, vagy nem. A balatonalmádi hotelben egyelőre semmi nem történik azon kívül, hogy üzemeltetik a házat. Nyilvánvalóan lesz egy fejlesztés, mert ráfér. Mészáros Lőrincék gyakorlatilag a legnagyobb hazai szállodaláncot hozták létre, és ebben az ingatlan a valódi, tartós érték.

Névjegy

Wossala György fél évszázada már a siófoki szállodasor igazgatója volt. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett, ma 76 éves szakember a magánbizniszbe már a rendszerváltás előtt belevágott, 1995-ben pedig szállodatulajdonos lett. A balatonalmádi Aurórát a Horn-kormány alatt privatizálta. Korábban, az Antall-kormány idején pedig rádiófrekvenciához jutott, a Juventus az ő lobbizására kapott jogot országos sugárzásra. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével 2009-ben a szocialisták tüntették ki, egy évre rá a Vitézi Rend Jubileumi Ezüst Nagykeresztjét kapta meg. Közben az Észak-balatoni Polgári Klub alapítójaként a turizmus többlettámogatásáért kampányolt. A háromszoros olimpikon, többszörös világ- és Európa-bajnok vitorlázó a sportági szövetség egyik vezetője, de a március végén esedékes tisztújításon nyugdíjba megy. Áprilisban ismét vízre száll, és Soling kategóriában dobogós reményekkel készül a vb-re.

HVG: Orbán Ráhel vagy Tiborcz István megjelent a tárgyalásokon?

W. Gy.: Tiborcz Istvánt nem ismerem. Ráhelt gyerekkorában ismertem, mert akkor még a miniszterelnök urat is ismertem, néha találkoztunk, de Ráhel akkor még kicsi volt.

HVG: A kormány éppen a hetekben döntött a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztéséről. Hogyan lehet értelmesen felhasználni az erre szánt 365 milliárd forintot?

W. Gy.: A Balatonra egyféleképpen lehet fizetőképes keresletet hozni: azzal, ha a szolgáltatások és az eszközök minősége javul. Tehát ha azt szeretnénk ezzel az összeggel elérni, hogy a gazdasági hozama minél előbb érződjön, akkor nagyon alaposan fel kell mérni, milyen minőségi felújításokra van lehetőség, kell-e még új kapacitás. Budapesten jelenleg 25 szálloda épül, főleg butikhotel, de nagyobbak is, mert konjunktúra alakult ki. Nyilvánvaló, hogy ez a konjunktúra nem áll meg a városhatáron, ki fog terjedni a többi régióra is. A másik kérdés a fenntarthatóság. A legjobb példa, hogy amikor a bükfürdői Radisson Hotelt megépítették, körülbelül vele egy időben készült el a határ túloldalán, Loipersdorfban egy hasonló nagyságrendű szálloda. A loipersdorfit folyamatosan innoválták, karbantartották, a bükfürdői pedig viszontagságos és hányatott sorsra jutott. Most ég és föld a különbség közöttük.

©

HVG: Mi az oka az eltérő fejlődésnek?

W. Gy.: A közgazdasági környezet. Ha egy ágazatot fejleszteni akar egy kormány, akkor annak a közgazdasági környezetét is fel szokták javítani. Óriási hendikepje a magyar szállodaiparnak az Európában messze legmagasabb itteni áfa. Akkor lesz fenntartható bármilyen fejlesztés, ha az európai átlaghoz közelítjük a terheket. Garantálom, hogy két éven belül leviszik az áfát, mert különben nem lehet fejleszteni. Amikor a németek, még a válság idején, körülbelül öt évvel ezelőtt 19-ről 7 százalékra leengedték a szállodaipar áfáját, akkor a francia beutazásnál 8 százalékponttal nagyobb mértékben erősödött a német, a beruházások volumene pedig 14,5 százalékkal nőtt.

HVG: Mit hozhat a vitorlázás a Balatonnak?

W. Gy.: Óriási lehetőség van a hajók számának növelésében. Attól függően, hogy milyen a gazdasági helyzet, vagy mennyire telnek meg az európai tavak, szép lassan nő a hajók száma. Egy kikötőhely évi 500–700 ezer forint között van, de most, hogy ennyi kikötő épült, le fog menni az ár, mert kénytelenek lesznek engedni. Ausztriában vagy Olaszországban is hasonlók a díjak, de azok a kikötők tele vannak.

HVG: Éppen ezért ad okot az aggodalomra, hogy ha ily módon fejlesztik a Balatont, akkor elmaradnak azok, akik nem tudják megfizetni a szolgáltatásokat, viszont nem jönnek helyettük mások.

W. Gy.: Szerintem most nem fognak emelkedni az árak, legalábbis a kikötői árak. A szálláshelyárak is csak lefele mennek.

©

HVG: Ez miért nem érződik?

W. Gy.: A 27 százalékos áfa sokat számít. És, mondjuk, egy 200 szobás szállodának olyan iszonyú költsége van, hogy ha valaki évente átlagosan 50 százalékra meg tudja tölteni a szállodát, az a Balatonon jó mutató.

HVG: De vajon jön-e ennél is több vendég?

W. Gy.: Hát hogyne jönne! Tavaly átlagosan 63 százalékra töltöttem fel a Bál Hotelt, ezen belül főidényben 95 százalék fölött volt a telítettség, pedig olyankor még drágábban adja az ember a szobákat. Szerintem a belföldi turizmus nagyon jelentős, hétvégén mindig tele voltunk. Most is jól megy egyébként, ahogy látom a parkolót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön