Hangzavarban szavazta meg az amerikai szenátus Trump adóreformját

Hangzavarban szavazta meg az amerikai szenátus Trump adóreformját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem az adóreform fogja összehozni a két politikai oldalt az Egyesült Államokban.

Az amerikai szenátus 51-48 arányban megszavazta szerda hajnalban a Donald Trump elnök kormánya által javasolt adóreformot. A száztagú szenátusban minden republikánus párti igennel és minden demokrata párti nemmel szavazott.

A szavazást a szenátus galériáján tartózkodó látogatók hangos tiltakozással megzavarták. Mike Pence alelnöknek többször arra kellett kérnie a terembiztosokat, hogy állítsák helyre a rendet. Közben a Capitolium előtt a rendőrség nagy létszámban volt jelen, mert arra számítottak, hogy az utcán is heves tüntetések lesznek.

A BBC szerint az adóreform nyertesei a multinacionális cégek, a szupergazdagok, a magániskolák és az ingatlanos cégek, mint amilyen Trumpé. A vesztesek sorába tartoznak viszont azok a családok, amelyek magas adókulcsú államokban élnek és azok az adófizetők, akik átmenetileg pár évre kedvezményeket kapnak, de 2025-től jóval több adót kell fizetniük.

A képviselőháznak ismét szavaznia kell a tervezetről – valószínűleg ez szerdán megtörténik –, mert a szenátus, amikor órákkal korábban áttekintette azt, apróbb szabálytalanságokat talált a szövegben, amelyeket törölnie kellett belőle, és így a jogszabály megváltozott. A mintegy 500 oldalas törvényjavaslat három pontja ellentétes volt a szenátus szabályaival, és egyszerű többséggel ebben a formában nem, csak háromötödös szavazással lehetett volna elfogadni. A republikánusok nem rendelkeznek ennyi mandátummal a kongresszus felsőházában. 

Ha a képviselőház szerdán elfogadja a tervezetet, akkor Trump elnök azonnal alá is írhatja.

Hozzászólások