szerző:
bankmonitor.hu

Januárban már 10-ből 4 ember a fix hitelek közül a fogyasztóbarát lakáshitelt választotta. De mit jelent a „fogyasztóbarátság” a gyakorlatban, a friss banki hitelkínálatban?

A meghatározó bankoknak és a takarékszövetkezeteknek is megvan a saját minősített hitelük, és gyakorlatilag mindegyik összehasonlítás azt hozza ki, hogy kategóriájuk legjobb hiteleiről van szó. A termékek összevetését rendszeresen elvégző Bankmonitor most frissítette összehasonlító táblázatát a lakáshitel-kalkulátora aktuális adataival.

Érdekes fejlemény, de a legutóbbi (decemberi) fogyasztóbarát lakáshitel ábra alapján a legjobb kamatok a háromévesnél csökkentek, az 5 évesnél stagnáltak, a 10 évesnél és végig fix hitelnél pedig emelkedtek. Nem volt óriási változás, de azért folyamatosan van a kondíciókban elmozdulás. Ezek alapvetően azért vannak, mert a bankok az állampapírok hozamához képest állapítják meg az induló kamatot, az állampapíroknál pedig az utóbbi hónapokban a hozam emelkedett. Másként fogalmazva, ne kapjunk a fejünkhöz emiatt, mert nem az fordult elő a számok alapján, hogy a bankok az állampapírpiaci hozamra rakódó kamatfelárat emelték meg. Legalább is a legjobb fogyasztóbarát hiteleknél nem ez volt a helyzet, sőt, inkább csökkentették a kamatfelárat. Mindez a jegybank által is előre jelzett növekvő verseny miatt következhetett be. 

©

A táblázat alapján mindenki össze tudja vetni a különböző hiteleket, részletesebben a legjobb induló kamatot adó hitelek látszódnak a táblázatban. A következő feltételekkel érhetők el a 4 kategóriában a legjobb fogyasztóbarát hitelek

- 3 évig fix kamat: 3,25%, induló törlesztő: 56 720 Ft, teljes visszafizetés: 13 612 698 Ft

-  5 évig fix kamat: 3,49%, induló törlesztő: 57 945 Ft, teljes visszafizetés: 13 906 704 Ft

-  10 évig fix kamat: 4,58%, induló törlesztő: 63 739 Ft, teljes visszafizetés: 15 297 304 Ft

-  végig fix kamat: 5,35%, induló törlesztő: 68 150 Ft, teljes visszafizetés: 16 356 111 Ft

Jól láthatóan megkérik a bankok annak az árát, hogy az egyre hosszabban rögzített kamatú hiteleknél át kell vállalniuk az ügyfél válláról a kamatkockázatot. Ámbár ennek mértéke nem olyan óriási, mint korábban. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a saját élethelyzetéhez képest, melyik hitel lehet a legjobb választás.

Ugyanakkor jól járhat az ügyfél, ha nem gyorsan változó kamatú hitelt választja, mert a közelgő kamatemelkedés ezeket a hiteleket fogja a leggyorsabban megdrágítani. Az már egy másik kérdés, hogy rögzített kamatú hitelek közül melyik lehet a befutó. Mindez attól függ, hogy mennyire fontos a biztonság és a törlesztőrészlet kiszámíthatósága.

Jelenlegi állás szerint nem kérdéses, hogy a legjobb piaci lakáshitel és a fogyasztóbarát hitel közül, melyik verzió kerül ki győztesen a teljes visszafizetést nézve. A legnagyobb előnyt akkor lehet elérni, ha a futamidő végéig rögzített a kamatot választja a hitelfelvevő. A végig fix kamatot kínáló hiteleket nézve az előny egy 10 milliós lakáshitelnél 1,7 milliós is lehet.

Számoljon utána, hogy milyen feltételekkel tudna lakáshitelt felvenni!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó