szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tíz éve húzódó ügyben elégelte meg a tétlenséget Brüsszel.

Beperel az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt – jelentették be csütörtökön Brüsszelben. A bizottság még februárban jelezte, hogy a törvénymódosítások elmaradása miatt bíróság elé viheti a kötelezettségszegési eljárásokat, sőt, még engedékeny is volt, hiszen akkor március közepére ígérte az eljárás megindítását.

Az ügy azonban jóval korábbra nyúlik vissza: a törvénymódosítás határideje 2008 volt, akkor indult az eljárás, ám az országok azóta sem tettek semmit. Az Európai Ügyek bizottságában ezen a héten tartott meghallgatásokon Ungár Péter LMP-s képviselő Trócsányi László igazságügyi miniszternek és az uniós ügyek koordinálásáért felelős Miniszterelnökség kijelölt új vezetőjének, Gulyás Gergelynek is kérdést tett fel ezzel kapcsolatban, ám érdemi válasz nem érkezett.

A Greenpeace a hírre kiadott közleményében azt jelezte: azt várja a kormánytól: tiltsák be itthon a súlyosan egészségkárosító lignit lakossági használatát, valamint az illegális hulladékégetést, és korlátozzák a szennyező dízeljárművek használatát; települési szinten pedig jelöljenek ki zöld zónákat, vagy vezessenek be szennyezésalapú dugódíjat a városi levegőminőség javítása érdekében.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak – érvel az Európai Bizottság.

Amennyiben egy tagállam az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett országgal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

Lemondana saját szolgáltatásairól a Samsung a Google és a bevétel kedvéért?

Lemondana saját szolgáltatásairól a Samsung a Google és a bevétel kedvéért?

Érdi tömegverekedés: tizenkét ember letartóztatását rendelte el a bíróság

Érdi tömegverekedés: tizenkét ember letartóztatását rendelte el a bíróság