szerző:
hvg.hu

Képtelenek felzárkózni a szegények Magyarországon, és a helyzet csak romlik a néhány évvel korábbihoz képest.

A magyar lakosság legszegényebb 40 százaléka az ország összjövedelmének 22,5 százalékát keresi meg – derül ki az Eurostat adataiból. Ráadásul a helyzet gyakorlatilag változatlan évek óta: 2014 óta évente legfeljebb 0,1 százalékos változást mértek. 2010-ben még az összjövedelem 24,8 százaléka került a legszegényebb 40 százalékhoz.

Az EU-átlagnál még így is jobban állunk, uniós szinten 21 százalék körül mozog a mutató az évtized eleje óta – igaz, azért nagyon sok magyar elfogadná, ha annyi pénzből élne, mint egy szegényebb nyugat-európai. A régiónk több országa pedig megelőzött minket: az ábrán látszik, hogy a cseh és a szlovák adat is mennyivel jobb a magyarnál.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!