szerző:
hvg.hu

Késve ismerik fel a rosszindulatú daganatokat és kevesen mennek el szűrésre.

Az mfor.hu szúrta ki a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) oldalán azt az ábrát, amely azt mutatja, hogy az OECD 34 tagállamában Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya: 100 ezer lakosra vetítve 279 elhalálozás jutott 2016-ban. Ez kiugróan a legmagasabb érték.

Ebben szerepe lehet annak, hogy a rosszindulatú daganatot késve ismerik fel, akkor, amikor már csökken a gyógyulás esélye. Ráadásul a lakosság sem törődik túl sokat az egészségével, kevesen mennek el szűrővizsgálatokra.

A rossz halálozási arány azonban nem kimondottan magyarspecifikus tényező, nagyjából az egész régiónk hasonló nehézségekkel küzd. Szlovákia 259, Szlovénia és Lengyelország 243 halálesettel szerepel a rangsorban. Csehországban 100 ezer lakosra 220 rákos megbetegedés miatti haláleset jut.

A rák Mexikóban szedi a legkevesebb áldozatot, itt 115 eset jut 100 ezer lakosra, míg Törökországban és Brazíliában egyaránt 161-161.

A beszámolót teljes terjedelmében itt találja meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!