szerző:
Lengyel Miklós

1,9 százalékkal csökkent a rand árfolyama azt követően, hogy az amerikai elnök Twitteren utasította külügyminiszterét: figyeljen oda Dél-Afrikára! Különösen arra, hogy a fehérek farmjait a hatalom ki akarja sajátítani.

Donald Trump nyilvánvalóan csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy két régi közeli munkatársát, Michael Cohent és Paul Manafortot elítélte a bíróság- jegyzi meg gúnyosan a New Yorki Bloomberg.

 A gazdasági portálnak nyilatkozó szakértők viszont arra mutatnak rá, Trump támadása igen kínosan érintheti a randot, amely jóval sérülékenyebb, mint a török líra. Törökország GDP-je 880 milliárd dollár, Ankara Washington NATO szövetségese, mégis amikor Trump megtámadta Erdogan rendszerét egy amerikai lelkész fogva tartása miatt, a líra mélyrepülésbe kezdett

. Ehhez képest Dél Afrika GDP-je csak 350 milliárd dollár és az ország a legnagyobb haszonélvezője annak az amerikai programnak, amely afrikai áruk egy részét vámmentesen engedi be az Egyesült Államokba. Ha jönnek a szankciók, akkor Dél-Afrikának annyi...

 Miért és főként kikért aggódik Trump?

Azokért a fehérekért, akik a kezükben tartják a földek háromnegyedét Dél-Afrikában, és akiket Cyril Ramaphosa elnök most meg akar ettől fosztani. Dél-Afrika elnöke hangsúlyozza, törvényes kisajátítást terveznek. Ehhez először is módosítani kell az alkotmányt. Azon kívül arra is ügyelnek majd, hogy ne omoljon össze a mezőgazdaság, mint Zimbabwéban. Ahol Mugabe elnök irányításával kisajátították a fehérek földjeit és bekövetkezett a gazdaság teljes összeomlása.

Dél-Afrikában a protestáns farmerek már évszázadok óta gazdálkodnak a földeken, melyhez a jogot a gyarmatosító hatalomtól szerezték meg. A farmerek többsége búr, vagyis holland származású, de vannak közöttük francia hugenották is, akik a vallási üldözés elől menekültek el Európából. Apartheid rendszert tartottak fenn, amely garantálta a fehér kisebbség jogait a fekete többséggel szemben. Amikor a rendszer megbukott, akkor a fehér farmerek tartottak a változástól, de Nelson Mandela elnök garantálta a jogaikat, melyeket az alkotmányba is belefoglaltak. Ezért kell most módosítani az alkotmányt ahhoz, hogy a fehér farmerek földjeit kisajátíthassák.

Mi lesz a búrokkal?

 Jelentős részük a kivándorláson gondolkodik. Ausztrália már felajánlotta, befogadja őket. Sokan Európába készülnek vissza, az őseik földjére. Csakhogy Európában méregdrága a föld. Ezért még olyan elszántak is akadnak, akik Oroszország isten háta mögötti vidékein keresik a boldogulást. Az Rt.com beszámolója szerint nemrég egy búr küldöttség látogatott el Krasznodar környékére. Ez Oroszország déli mezőgazdasági vidéke - Gorbacsov szűkebb pátriája. A búrok dicsérték a föld minőségét és az orosz körülményekhez képest enyhe éghajlatot. Az Rt.com szerint 15 ezer búr áll készen arra, hogy Dél-Afrikából átköltözzön Oroszország déli részére. A sors iróniája az, hogy a kormányzó fekete párt, az ANC sok vezetője annak idején a nagy Szovjetunióban végzett, mely lelkesen támogatta őket az apartheid idején. Most viszont Moszkva tárt karokkal várja a búrokat.

Akik még kivárnak, hiszen egyelőre még semmi sem biztos. Meghátrál-e Dél-Afrika? Cyril Ramaphosa elnök nem könnyen léphet vissza, mert az országban választások lesznek, és a fekete többség a fehér kisebbség földjeire ácsingózik. Az Egyesült Államokban is választások lesznek: Trumpnak ugyancsak fontos lenne a győzelem. Ha ugyanis a republikánus párt elveszíti a többséget a washingtoni kongresszusban, akkor az ellene folyó vizsgálat drámai színezetet ölthetne. Akár az impeachment is felmerülne, ami az elnök eltávolítását jelenti- jogi eszközökkel. Trump viszont nemhogy megbukni nem akar, de 2024-ig szeretne a Fehér Házban maradni. Ezért most a búrokért aggódik Dél -Afrikában, akik közül sokan annyira nehéz helyzetben vannak, hogy már azt fontolgatják, kivándorolnak Oroszországba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!