Határőrizet: közleményben cáfolja Orbán Viktort az Európai Bizottság

Határőrizet: közleményben cáfolja Orbán Viktort az Európai Bizottság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jönnek zsoldosok?

„Bizottsági javaslat: Az EU nem venné át a határok őrzését a tagállamoktól, hanem segítene nekik a külső határok védelmében” – címmel adott ki közleményt az Európai Bizottság budapesti képviselete. Ez cáfolja az Orbán Viktor, majd több kormánypárti politikus részéről is elhangzott állítást, miszerint az EU „zsoldosokat küldene Magyarországra”, hogy azok átvegyék a határ ellenőrzését, és „migránsokat engedjenek be” a kormány akarata ellenére.

A közlemény emlékeztet: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke múlt szerdán, az EU helyzetét értékelő beszédében ismertette azt a javaslatot, amely szerint 2020-ra 10 ezer főre növelnék az uniós határőrizeti szervek létszámát. Egyúttal bővítenék a jogköreiket is, például feljogosítanák őket, hogy úti okmányokat ellenőrizzenek, őrjáratot végezzenek, döntsenek akár a beengedésről. A feladatukat azonban minden esetben a tagállami hatóságok felügyelete alatt és a helyi törvények alapján végeznék – derül ki a javaslatcsomagból.

Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat:

 

Magyar felügyelet alatt dolgoznának Orbán "zsoldosai"

Teljesen egyértelmű, hogy amikor Sargentini azt mondja, hogy Magyarországon antiszemitizmus van, akkor álszent és hazudik - hangzott el a péntek reggeli Orbán-interjúban, de nem a miniszterelnöktől, hanem az évi 80 milliárd forint közpénzből működő közmédia riporterétől. Csak annyit tettünk, hogy leírtuk Nagy Katalin mai kérdéseit, ebből kiderül, hogyan képzeli a NER-gépezet az állampolgárok sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.

Hozzászólások