szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

„Nem volt szabályszerű a vagyongazdálkodás.”

Befejezte az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. vizsgálatát az Állami Számvevőszék. A szervezet 2013 és 2016 decembere között vizsgálta az állami tulajdonú cég működését, és az erről szóló jelentésében igen súlyos megállapításokat tett.

Az ÁSZ közleményében azt írja, hogy ebben az időszakban

az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. működésének szabályozottsága nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű.

A cég 2013 decemberében került állami tulajdonba, ekkor kezdődött a vizsgálat. Az NHSZ leginkább vagyonkezeléssel foglalkozott, közfeladatot nem látott el, közszolgáltatást nem végzett, hulladékgazdálkodással összefüggő operatív tevékenységet nem folytatott. A tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő gyakorolta.

Az ÁSZ megállapította, hogy a cég mérlegfőösszege 2013-ról 2016-ra elsősorban tőkeemeléseknek, valamint üzletrész-vásárlásoknak köszönhetően 1,7 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra ugrott. Az MNV joggyakorlása szabályszerű volt, de ez már nem mondható el az NHSZ működésének szabályozottságáról. Az ÁSZ szerint a problémák a következők:

  • a társaság 2013 végéig nem rendelkezett számviteli politikával, szabályzatokkal illetve számlarenddel
  • kis idő elteltével a helyzet csaknem ugyanaz volt, hacsak nem rosszabb: a számviteli politika és a pénzkezelési szabályzat nem követte a jogszabályi változásokat, számlarendje nem felelt meg a törvényi előírásoknak, bizonylati rendje továbbra sem volt,
  • 2014-től a társaság gazdálkodása nem volt szabályszerű, a személyi jellegű ráfordításokat nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően számolták el,
  • de voltak gondok az éves beszámolókkal is: a 2013-2014-re vonatkozó dokumentumot nem támasztották alá leltárral, valamint nem tették közzé határidőben,
  • ráadásul a társaság vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű, mert a vagyon nyilvántartása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a támogatási szerződésekkel pedig szintén késve számoltak el.

Az ÁSZ több javaslatot is megfogalmazott az ügy rendezésére, és azokat megküldte az NHSZ ügyvezetőjének. A cégnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A szemétkáoszról szóló további cikkeinket itt érhetik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá

Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá

Több száz denevér került elő az edelényi kórház kazánházából

Több száz denevér került elő az edelényi kórház kazánházából

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa