szerző:
Lengyel Miklós

Erre hívja fel vezércikkében a figyelmet a Hongkongban megjelenő South China Morning Post. A CNN pedig arra utal, hogy Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter ugyancsak nagy gondban lehet, amikor meg kell védelmeznie Trump kereskedelempolitikáját külföldi kollégái és jegybankelnökök előtt egy Bali szigetén rendezett konferencián.

Christine Lagarde asszony, az IMF vezérigazgatója arról nyilatkozott a tanácskozás előtt, hogy meg kell „reparálni” a világkereskedelmet, különben nagy baj lehet. Pekingben Mike Pompeo és Vang Ji külügyminiszter találkozója után az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy alapvető nézetkülönbségek állnak fenn a kereskedelmet illetően. Miért kongatják a vészharangot?

Trump „méregpirulája”

Az amerikai elnök kezdetben azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a kereskedelmi szerződést Kanadával és Mexikóval. Majd a múlt héten sietett ünnepelni az újra megkötött szerződést. Trump azt is elmondta, hogy hasonló egyezményeket akar az Európai Unióval, Japánnal és Dél-Koreával is. Kína még várhat – közölte az amerikai elnök, aki újabb büntetővám-csomaggal fenyegette meg Pekinget.

Kína, amely Kanada második legnagyobb kereskedelmi partnere az USA után, értelemszerűen nem szerepel a hármas szerződésben, amely újraszabályozza az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó kereskedelmét. Pekingben azonban figyelmesen elolvasták a szerződést, és felfedezték Trump „méregpiruláját”. Az amerikaiak – ügyes tárgyalási taktikával – az utolsó pillanatban álltak elő az ártatlannak tűnő javaslattal: az aláíró felek a nem piacgazdaságokkal csak akkor köthetnek szabadkereskedelmi szerződést, ha azt a többiek nem ellenzik. Vagyis Washingtonnak vétójoga van egy esetleges Kínával kötendő szerződéssel szemben.

Kanada és Mexikó elfogadta az amerikai javaslatot, amely így a 32.10-es paragrafus lett. Pekingben úgy vélik, az USA hasonló paragrafust akar az Európai Unióval, Japánnal és Dél-Koreával kötendő szabadkereskedelmi szerződésekben is elhelyezni, vagyis Kínát vissza akarja szorítani a világkereskedelemben. Ez persze még messze van, hiszen Kanada és Mexikó még nem ratifikálta a szerződést. A tárgyalások az Európai Unióval, Japánnal és Dél-Koreával még nagyon messze vannak a végső megállapodástól. Trump célja azonban világos: olyan új globális rendszert akar, melyben Kína a legjobb esetben is csak másodhegedűs lehet, vagy az sem.

Mit tehet Peking?

A kínaiak realisták: éppúgy cselekszenek, mint tíz éve, a nagy pénzügyi válság idején. Akkor 580 milliárd dollárt pumpáltak a gazdaságba megmentve azt a recessziótól. Ráadásul a globális gazdaságnak is létfontosságú lökést adtak. Most 175 milliárd dollárt kap az 1,4 milliárdos kínai gazdaság annak ellenére, hogy az év elején még pénzügyi szigorításról volt szó. De jött Trump a maga kereskedelmi háborújával, és Pekingben villámgyorsan változtattak a gazdaságpolitikán. A világkereskedelemben pedig szövetséget ajánl a szabadkereskedelem elvei alapján mindenkinek: az Európai Uniótól kezdve az ázsiai és a latin-amerikai országokig. Kínának érvényes szabadkereskedelmi szerződése van Ausztráliával, Új-Zélanddal és Dél-Koreával, valamint a délkelet-ázsiai államokkal (ASEAN). Ez a kínaiak külkereskedelmének az egynegyedét jelenti.

Pekingben arról sem mondtak le, hogy meg lehet állapodni Amerikával. Míg az amerikaiak nyersen megmondták, hogy nincs egyetértés a világkereskedelemben, Vang Ji külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy elképzelhető olyan megoldás, amelyikben mindenki nyer. Erről szeretne tárgyalni Buenos Airesben Hszi Csin-ping elnök Donald Trumppal. A pénzügyi válság szélén egyensúlyozó Argentínában tartják meg idén a G20-csúcstalálkozót. Ezt akár szimbólumként is felfoghatják a résztvevők, hiszen Trump „méregpirulája” akár újabb nemzetközi pénzügyi válság elindítója is lehet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Lemondott a belga miniszterelnök

Lemondott a belga miniszterelnök

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"