Négymilliárd nem volt elég, nem jut mindenkinek ingyentüzelő

Négymilliárd nem volt elég, nem jut mindenkinek ingyentüzelő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hiába toldották meg egymilliárddal a keretet, nem jut minden pályázónak pénz az ingyenes téli tüzelőt biztosító programban.

A belügyminisztérium önkormányzati államtitkára,Pogácsás Tibor felidézte: a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a költségvetés hárommilliárd forint támogatást biztosított, azonban a minisztériumi, fejezeten belüli átcsoportosítás eredményeként négymilliárd forint áll rendelkezésre a programra, amely 2011-ben 800 millió forintos keretösszeggel indult. Vagyis a növekedés számottevő.

A BM által készített összefoglaló szerint idén valamivel több pályázat érkezett, mint tavaly, összesen 2320 önkormányzat pályázott, az igényelt támogatás pedig 5,5 milliárd forint volt. Az államtitkár elmondta: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy évente 180 ezer család jut támogatáshoz.

Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát, illetve szenet legkésőbb február 15-éig kell kiszállítani – tette hozzá az államtitkár. (képünk illusztráció)