szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A román minimálbérből már most többet lehet vásárolni, mint a magyarból, de nemsokára forintba átszámítva is többet fog érni.

Megállapodtak a román szakszervezetek és a munkáltatók a 2019-es minimálbér-emelésről, így ha arra a kormány is rábólint, akkor az ottani minimálbér magasabb lesz a magyarnál – írta meg az Mfor. A megállapodás szerint a teljes munkaidőért járó legkisebb fizetés bruttó 1900 lejről 2080-ra nő, ami forintba átszámítva közel 145 ezret jelent.

Az is kérdés persze, hogy Magyarországon nem emelik-e meg ugyanígy a minimálbért 2019-től. A portál azonban úgy számol: valószínűbb, hogy ha lesz is nálunk emelés, akkora nem, hogy a román minimálbért visszaelőzze a magyar. Varga Mihály nemrég arról beszélt, hogy egy valamivel 10 százalék alatti emelés a cégvezetőknek és a szakszervezeteknek is elfogadható lehet.

Egyébként pedig ha úgy hasonlítjuk össze a minimálbéreket, hogy a helyi árakhoz viszonyítjuk azokat, akkor már a románok vannak előnyben, ott többet lehet vásárolni a minimálbérből. A szakképzettek fizetésével viszont mi állunk jobban, a szakképzett magyarok garantált bérminimuma, 180 500 forint, jóval több, mint a felsőfokú végzettséggel és minimum 15 év szolgálati idővel rendelkező románok kötelező legkisebb bére, 2350 lej, azaz 163 ezer forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada