szerző:
Lengyel Miklós

A rendőrség őrizetbe vette Dmitrij Ribolovjev orosz oligarchát, akinek 220 millió euróért vásárolt luxus ingatlanában, a Belle Epoque-ban házkutatást tartottak.

 Tavaly lebukott Monaco igazságügyi minisztere, miután a párizsi Le Monde megírta róla, hogy neve szerepel az orosz oligarcha fizetési listáján. Philippe Namino persze cáfolta az értesülést, de lemondott. A korrupciós ügyben folyik a nyomozás, mely szinte az egész világot érinti, hiszen Dmitrij Ribolovjev világpolgár, már ami a bizniszt illeti.

Per a Sotheby's ellen New York-ban

450 millió dollárért kelt el Leonardo da Vinci festménye, a Salvator Mundi az aukción. A kép, melynek szerzőségét akkor még vitatták, egykor az orosz oligarcha tulajdona volt. Egy Yves Bouvier nevű svájci műkereskedő közvetítésével szerezte meg. Ma számtalan per folyik közöttük a kép tulajdonjogáért. Monaco igazságügyi miniszterének segítségével Dmitrij Ribolovjev nagyon hasznos információkhoz jutott, melyeket azután sietett fel is használni. Ezért vizsgálódik most nála a rendőrség. Sok más ügyben is megtehetné ezt.

Kicsoda Dmitrij Ribolovjev?


Egy békés természetgyógyász Perm városából, aki az Uralkali vegyi óriás segítségével Oroszország és a világ egyik leggazdagabb embere lett. A Forbes a vagyonát jelenleg 6,8 milliárd dollárra becsüli. Volt ez több is, de azután jött a véget nem érő válóper. Kezdetben 4,3 milliárd dollárt ítélt meg a genfi bíróság a feleségnek. Hosszas csatározás után peren kívül egyeztek meg- az összeg ismeretlen.

 Dmitrij Ribolovjev a rabló privatizáció hőse - éppúgy mint az orosz oligarchák többsége. Perm városában természetgyógyász központot üzemeltetett a Szovjetunió végnapjaiban, de az ügyfelek nem tudtak fizetni. Cserekereskedelem folyt, így került a bizniszbe a törekvő ifjú orvos, aki a megszerzett pénzzel és kapcsolatrendszerrel brókercéget alapított Moszkvában. Így szerezte meg a műtrágya-gyártó óriás, az Uralkali részvényeinek többségét. Az orosz céget a londoni tőzsdére vitte, ahol igen szép eredményt produkált. Dmitrij Ribolovjev dollár milliárdos lett, pedig alig múlt negyven éves. Igaz, hogy közben volt egy csúnya gyilkossági vád: állítólag egyik vetélytársát próbálta meg eltenni láb alól. Cégét pedig azzal vádolták meg, hogy tönkretette a környezetet az Uralban. 11 hónapot töltött előzetesben. Majd a bíróság felmentette Oroszországban. Később a francia sajtóban erről úgy nyilatkozott, az Uralkali részvényeket akarták megszerezni tőle ily módon, de ő nem adta.

Svájcba majd Monacóba költözött
 

Sok más oligarcha példáját követve ő is elhagyta hazáját és Nyugatra költözött, ahol az igazságszolgáltatás független a politikai hatalomtól. Habár ..

Orosz kérésre elkapták Monacóban Georgij Bedzsamovot, aki az egyik bank társtulajdonosa volt Moszkvában, és a bob szövetség elnöke Oroszországban. Aztán az uralkodó, Albert herceg kérésére elengedték az orosz oligarchát. Állítólag Dmitrij Ribolovjev járta ki neki. Mit kapott cserébe? Bennfentes információkat a bank ügyeiről. Amikor a Le Parisien erről kérdezte, akkor természetesen cáfolt mindent. De azt nem, hogy jól ismeri Albert herceget.

AS Monaco- francia futballklub orosz pénzen 

Egy euróért vette Ribolovjev lányának cége a gyengélkedő klubot, de vállalta, hogy legkevesebb 100 millió eurót beletesz a csapatba. Az AS Monaco csapatának egyharmad arányban a Grimaldi család volt a tulajdonosa. A Grimaldi család uralkodik Monacóban időtlen idők óta.

Az AS Monaco tavaly jól szerepelt  a francia bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is az elődöntőig jutott. Idén gyengélkedik, az edzőt kirúgták. Az új edző nem más, mint Thierry Henry, aki nem ígér csodákat, de tervei megvalósításához 2022-ig kapott szerződést.    A futballban is voltak gondjai a vállalkozó szellemű orosz oligarchának, mert állítólag a játékosok fizetése körül manipulált. A párizsi sportlap, a L'Equipe többször is írt erről, mert Jorge Mendes, aki Messi ügynöke is volt, irányította az üzletet, melyet az orosz oligarcha pénzelt. Az UEFA részben emiatt hozta a Fair Football szabályt, melyet persze a sztárcsapatok és maguk a futballsztárok rendszeresen kijátszanak. Emiatt is vizsgálódnak most Franciaországban a Paris Saint Germain és az AS Monaco ellen.

És akkor még nem beszéltünk a Panama papírokról

A válás orosz módra kínos részleteket hozott napvilágra Dmitrij Ribolovjev offshore szokásait illetően. A Le Monde, a Süddeutsche Zeitung és a londoni Guardian többször is megírta, hogy az orosz oligarcha rendszeresen visszadátumozta az offshore szerződéseket,  hogy ezzel az érdekeit óvja nejével szemben, aki valószínűleg a világ legdrágább elvált asszonya lett. Mi lesz most a még mindig csak 52 éves Dmitrij Ribolovjev- vel? Monacóban a hatóságok hallgatnak, hiszen a fejedelmi család és az AS Monaco a két legfontosabb dolog a mini államban. Az orosz oligarchát nehéz lesz úgy megbüntetni, hogy se a fejedelmi család, se a focicsapat ne nagyon kerüljön szóba. Az orosz módszerek alkalmazása Monacóba némiképp feltűnést keltene: nem lehet valakit 11 hónapig előzetesben tartani, majd kiengedni miután megalkudott fogvatartóival. Monacóban viszont - ha lassan is,de - működik az igazságszolgáltatás: vagyis legálisan is börtönbe lehet kerülni akár egy dollármilliárdosnak, is mint Dmitrij Ribolovjevnek Permből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Átverték a műtrágyás orosz milliárdost a műtárgykereskedők?

Átvertek!- átkozódik az orosz oligarcha, aki egy Leonardo da Vinci-festmény (nem a képen látható) boldog tulajdonosa. Dmitrij Ribolovjev, aki a műtrágyabizniszben szedte meg magát, örül a képnek, de kissé sokallja az árat. Perel a világ minden táján. Az egyik célpont a világhírű aukciós ház, a Sotheby's, mely most nyilatkozatban kívánta tisztázni az álláspontját.

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó