szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szűkszavú sajtóközleményből derült ki, hogy egy újabb nagy múltú, belga csokoládét gyártó cég került 100 százalékos külföldi tulajdonba. Ezúttal az 1976-ben, Liege-ben alapított Gallerről van szó.

2006-ban már résztulajdont szerzett a vállalatban a katari uralkodócsalád egyik tagja, Bin Jassim Al Thani. Ő 1978-ban született és a jelenleg uralkodó emír egyik testvére, sőt, a hivatalos rangsor alapján első trónörökös. A legendás vállalatot alapító és még csak hatvanhárom éves Pierre Galler elmondta: megpróbálta belga többségi tulajdonban tartani a céget, de ez a mai piaci viszonyok között lehetetlennek bizonyult.

Más híres belga csokicégek is külföldi tulajdonba kerültek az utóbbi évtizedekben, években. A Godiva például először amerikai tulajdonoshoz került, majd a török Ülker kebelezte be 2007-ben. A Cote d’Or a nyolcvanas években került a svájci Suchard-hoz, majd mindenféle összevonás után a Kraft Foods-hoz. Az egyedi belga specialitásként nyilvántartott, kagyló formájú minidesszerteket készítő Guylivant dél-koreai befektetők vették meg.

A híres belga csokimárkák közül jelenleg még a Leonidas, a Neuhaus és a Corré Port-Royal maradt belga tulajdonban.

Ez csapás vagy áldás a belga gazdaságra?

 Pierre Galler szerint inkább áldásról van szó, mert szerinte a katari tulajdonosok tőkét pumpálnak a cégbe, amely szakmai szempontból 100 százalékosan belga marad. Tehát a menedzsment továbbra is az anyaországból kerül ki. Ami pedig a gyártást illeti: ez után is a Galler Vaux-sous-Chevremont-ban lévő üzemében készülnek a csokik. Itt 170 egyedien képzett szakmunkás állítja elő ezeket a fantasztikus édességeket. A belga sajtó nem örült egy újabb nemzeti márka katari tulajdonba kerülésének. De voltak olyan vélemények is, hogy például sok tradicionális francia szőlészet van ma már belga tulajdonos birtokában. De ettől a szőlő és a bor francia marad, mint ahogy a csoki is belga lesz a katari tulajdonos tarolása után is.

Egyébként ugyanennek az uralkodócsaládnak egy másik tagja, a volt uralkodó vette meg a Paris-St-Germain focicsapatot. Iszonyatos pénzeket pumpál a klubba, de nem ő állítja össze a csapatot. Amikor viszont válság lesz, mert nem jönnek az eredmények, a tulajdonos dönt az aktuális edző kirúgásáról, és új sztárjátékosok szerződtetéséről, vagyis euró száz milliókról. A csoki biznisz kicsit szerényebb összegekről szól, de ha elérkezik egy piaci szempontból fontos pillanat, akkor a katari tulajdonosok a saját érdekeik alapján döntenek majd és a legkevésbé sem érdekli majd őket a belga csokoládékultúra múltja, jelene, jövője. (via Les Echos, Le Soir)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

Tállai: A kormány megvédi az embereket az önkormányzati adóemeléstől

Tállai: A kormány megvédi az embereket az önkormányzati adóemeléstől

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek