szerző:
MTI

A párizsi szervezet kiemelte, hogy az idei első nyolc hónapban 12 százalékkal emelkedtek a keresetek.

Stabil államháztartással, tovább csökkenő államadóssággal és még alacsonyabb munkanélküliséggel számol Magyarországon a következendő évekre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most megjelent őszi Economic Outlook kiadványában – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán.

A tárca felidézte, hogy az OECD a korábbi 4,4-ről 4,6 százalékra javította a Magyarországra vonatkozó 2018-as növekedési előrejelzését, de jövőre is 0,3 százalékponttal bizakodóbb a magyar növekedést tekintve, mint eddig. A közleményben emlékeztettek arra is, hogy legutóbb az Európai Bizottság emelte 4,3 százalékra a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, de az utóbbi időszakban a többi nemzetközi szervezet is felfelé módosította a várakozásait.

A PM hangsúlyozta: az OECD várakozása szerint a magyarországi munkanélküliségi ráta idén 3,6 százalékos történelmi mélypontra, majd ezt követően még jobban mérséklődhet, miközben folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma. A párizsi szervezet kiemelte, hogy az idei első nyolc hónapban 12 százalékkal emelkedtek a keresetek, amit a kormány és a munkáltatók között létrejött hatéves bérmegállapodás, valamint a közszférában megvalósult béremelések segítettek elő. Rámutattak, hogy a családi adókedvezmény rendszere, illetve a célzott áfa-csökkentések miatt több pénz marad a magyar családoknál, ami hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A PM közleménye szerint az eddigi áremelkedési folyamatok alapján, főként a termelés legtöbb színterét érintő üzemanyag-drágulás miatt, az OECD a jegybank előrejelzésével megegyezően, 3 százalékos inflációt vár erre az évre. Az OECD szerint a következő években az államháztartási hiány jóval a maastrichti konvergenciakritérium szerinti 3 százalékos határ alatt alakulhat, miközben az államadósság aránya tovább mérséklődhet.

Az OECD úgy véli, hogy a lakásépítések és a vállalkozások kapacitásbővítése miatt a beruházási kedv változatlanul fennmarad. Előbbihez a kormány otthonteremtési programja, utóbbihoz a társasági adó csökkentése és az uniós források megfelelő felhasználása járul hozzá. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a kis- és középvállalkozások termelékenységének javítása érdekében a többi között szükséges az innovációs és szabályozási környezet javítása, illetve a humán tőke folyamatos fejlesztése, ami összhangban van a kormányzat versenyképességet növelő elképzeléseivel – írta közleményében a PM.

A tárca jelezte azt is, hogy az OECD szerint a nemzetközi pénzpiaci feszültségek, valamint egy rendezetlen Brexit jelenthetnek lefelé mutató külső kockázatokat a magyar gazdaság számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Szabó Tünde: Újabb stadionok kellenek

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában