szerző:
Lengyel Miklós

Legkevesebb 1 millió hordó olajjal kell csökkenteni a termelést, ha stabil világpiacot akarunk – nyilatkozta Szaúd-Arábia olajminisztere Katowiczében, ahol részt vett az ENSZ klíma-világkonferenciáján.

Kalid al Falih, aki szerdán már Bécsben, az OPEC székhelyén tárgyal, elmondta: korai lenne még bármi biztosat kijelenteni az olajkitermelés csökkenésével kapcsolatban. Kis problémát jelent ugyanis, hogy mind Szaúd-Arábia, mind Oroszország a csúcsra járatja a kitermelést.
11-11,2 millió hordó naponta jelenleg Szaúd-Arábia kitermelése – erősítette meg Kalid al Falih. Az oroszok nevében a Rossznyefty főnöke, Igor Szecsin korábban úgy nyilatkozott,

Nekünk mindegy, hogy milyen az olajár. 

Ha ugyanis az lemegy, akkor növeljük a kitermelést – hangsúlyozta Igor Szecsin, aki igen közel áll Putyin elnökhöz még a daliás KGB-s idők óta. Ha a két legnagyobb kitermelő a rekordot hajhássza, akkor hogy lesz ebből csökkentés? Ez az OPEC+ társaság legfőbb problémája. Az OPEC+ azt jelenti, hogy Oroszország és Kazahsztán is részt vesz a döntésekben.

Putyin és Mohamed bin Szalman ölelgette egymást Buenos Airesben

Mindketten pária szerepben tűntek fel a G20 csúcson, ahol mások nemigen keresték a társaságukat. Mohamed bin Szalman hercegnek az ellenzéki újságíró meggyilkolását rója fel a nemzetközi közvélemény. Putyinnak azt vetik a szemére, hogy Ukrajnával szemben a legújabb krími konfliktusban visszaélt az erejével. Egyik sem olajügy, de mindkettő alkalmas arra, hogy Trump és az árcsökkentés más hívei nyomást gyakoroljanak az OPEC+-ra.

Az amerikai elnök november óta kéri Szaúd-Arábiát, hogy csökkentse az árat, vagyis tartsa magas szinten a kitermelést. Szaúd-Arábia engedett is, növelte a kitermelést, de kétségbeesetten nézte az árcsökkenést. Mohamed bin Szalman herceg ambiciózus fejlesztési tervei ugyanis kizárólag az olajbevételekre alapulnak. 

Senkinek sem mindegy, hogy egy hordó olaj 50 vagy 100 dollár
 

Trump az általános rezsicsökkentést a gazdasági konjunktúra megerősítésének szánja. A Wall Street ideges, ezért kellenek a jó hírek a fogyasztóknak. De mi lesz a termelőkkel?

Kanada napi 325 ezer hordóval csökkenti a kitermelést 

Alberta állam jelentette ezt be, műszaki problémákra hivatkozva. Nyilvánvaló, hogy nekik sem mindegy, mennyibe kerül egy hordó olaj. Kanadában ugyanis – épp úgy, mint az USA nagy részén – nagyon drága a kitermelés. Ellentétben mondjuk Szaúd-Arábiával. 

Három emberen múlik az olaj ára


A New York-i Bloomberg szerint: Trump, Putyin és Mohamed bin Szalman trónörökös a három kulcsfigura az olaj világpiacán. Trump árcsökkenést akar, a másik kettő "stabilitást", akármit is jelent az. Ebben állapodott meg Vlagyimir Putyin és Mohamed bin Szalman Buenos Airesben. De akkor miért lenne még korai bármi biztosat mondani, ahogyan Szaúd-Arábia olajminisztere nyilatkozta?

Bécsben ülésezik az Ellenőrző Bizottság 

Ez a testület ellenőrzi, hogy az OPEC + államok betartották-e azt a kitermelés csökkentését, melyet 2016-ban határoztak el. Akkor arról döntöttek, hogy napi 1,6 millió hordóval kevesebbet szállítanak a világpiacra. Csakhogy akkor még élt az iráni atomalku, melyből időközben Trump kilépett. Irán, a világ harmadik legnagyobb exportőre csapdahelyzetbe került. Számára a kitermelés csökkentése húsbavágó veszteségeket eredményezne. A szaúdiak és az oroszok a többiek feje fölött egyezkednek Bécsben. Az Ellenőrző Bizottságban ott üldögél mindkét állam olajminisztere. Kalid al Falihnak mindenekelőtt Alekszandr Novak orosz miniszterrel kell megállapodnia.

Mikulás napján dönt az OPEC 

Az egykor oly befolyásos szervezet egyre csak gyengül. Nemrég Katar bejelentette a kilépését. Ez látszólag nem nagy jelentőségű ügy, mert Katar olajban szegény. Számára a gázkitermelés a nagy üzlet. Méghozzá közösen Iránnal. Ezért is veszett össze Szaúd-Arábiával, mely megpróbálja megfojtani az emirátust. A gazdasági és politikai érdekek átláthatatlanul összekeveredtek a Közel-Keleten, ahol az olaj ára még mindig a legfontosabb.

Közben Kína, a világ legnagyobb energia-importőre fokozza amerikai vásárlásait 

Ezt ígérte meg Hszi Csin-ping elnök Donald Trumpnak Buenos Airesben. Mi lesz akkor az oroszokkal és Iránnal, melyek a kínaiak piacára alapozzák a jövőjüket? Az OPEC+ miniszteri értekezlete kapcsán számtalan hosszú távú, stratégiai probléma felmerül, hiszen a tagállamok jórészt az energiaexportból élnek.

A stabilitás mindenkinek mást jelent

„Optimista” vagyok – nyilatkozta a Bloomberg tudósítójának az Emirátusok olajminisztere. Ő lehet is, hiszen az Emirátusokban sok olajra kevés ember jut. De egyáltalán nem ez a helyzet Oroszországban, Iránban vagy Venezuelában. Szaúd-Arábiának pedig az ambiciózus fejlesztési tervekhez kell a pénz. Mohamed bin Szalman herceg az olajjövedelmekből szeretne megszabadulni az olajfüggőségtől. Mindebből a fogyasztók jól járhatnak, mert az alacsonyabb árak segíthetik a konjunktúrát. Az egykor oly erős OPEC pedig a globális gazdaság kiszolgálója lesz, vagy nem lesz. (via Bloomberg)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?

500 ezer hordó olajjal csökkenti olajkitermelését a világ legnagyobb exportőre, amelyet az aggaszt, hogy a Brent típusú nyersolaj ára 70 dollár alá csökkent a hétvégén. Alig jelentette be Kalid al Falih szaúdi energiaminiszter a kitermelés csökkentését, az ár ismét 70 dollár fölé emelkedett- jelentette a Reuters hírügynökség.

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Vírusként terjed a gorombaság

Vírusként terjed a gorombaság

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják