szerző:
hvg.hu

Kamarai pénzből finanszírozott családi nyaralások, pazarló rendezvények és gyanús kifizetések – évek óta tart ad muníciót a sajtónak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) működése. A sorozatos skandallumok után kedden új alelnököt választott, ma pedig bejelenti lemondását a szervezet elnöke.

Évek óta tart ad muníciót a sajtónak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) működése; a sorozatos skandallumok után kedden új alelnököt választott, ma pedig bejelenti lemondását a szervezet elnöke.

A levezető elnök Koji László (az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke) akadályozta meg, hogy kizárják a sajtót a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) keddi küldöttgyűléséről. A gyűlésen általános alelnökké választották Nagy Eleket, emiatt az elnök Csoltó Gábor lemondását ígérte szerdára – írta a Napi.hu.

Csoltó lemondási szándékát a kamarai állapotokkal indokolta. A küldöttgyűlésen Kemény Péter ismertette az elmúlt évek botrányos ügyeit vizsgáló bizottság munkáját, mely feltárta, hogy a szervezet működése átláthatatlan és rendszerszintű hiányosságok jellemzik.

A kamaránál 2014-2015-ből több tízmillió forint értékben talált gyanús kifizetéseket egy belső vizsgálat. A lapunk birtokába került vezetői összefoglaló drága külföldi utakról (sokan családi nyaralásukat finanszírozták a kamara pénzéből), összeférhetetlenségekről, illetve gyanús beszállítói szerződésekről is beszámolt.

A BKIK vezetője ekkoriban Szatmáry Kristóf fideszes politikus volt, akit egy botrányokkal tűzdelt tisztújításon váltottak le 2016 elején. A volt kamarai elnök, Krisán László év elején fordult a Főváros Főügyészséghez, mert a kamara „korábbi válságaiért is felelős külső vállalkozói körök összefogtak belső érdekcsoportokkal, és módszeresen akadályozzák a BKIK jogszerű működésének fenntarthatóságát”.

Az ellenőrző bizottság nyolc esetben látott bűncselekményre utaló tényeket, de végül egyben sem fordultak a bűnüldöző szervezetekhez, és a felelős személyek megnevezése is elmaradt.

Csoltó lemondását követően Kemény Péter és Koji László lesznek a szervezet ügyvezetői, ők tekintik át az új szabályzatokat, amelyektől az anomáliák megszüntetését remélik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight