szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy régi német-alföldi mondás szerint: „Lehet, hogy a világot isten teremtette, de Hollandiát az emberek hozták létre kínkeserves munkával”. A régi bölcsesség ma is igaz.

A felmelegedés miatt a következő évtizedekben a tengerek szintje akár másfél-két méterrel is emelkedhet, sőt, a katasztrófa-forgatókönyvek szerint a három méter sem kizárható. Mit jelent mindez egy olyan országnak, amelynek a tengerpartja 800 kilométeres, és ahol a nemzeti vagyon 2/3-a elárasztható területeken van? Ezen belül 711 milliárd eurónyi ingatlan van a tengerszint alatt és 9 millió ember él a kritikus területeken, a kb. 15 milliós Hollandiában.  A tengertől való félelem nem a klímaváltozással kezdődött, a holland állam megalapítása óta fennáll. Az első óriási gátat 1932-ben építették meg. De a védelmi mű azóta folyamatos próbának van kitéve. Az utolsó, nagy katasztrófa 1953-ban volt, amikor a gátszakadás következtében 2000 ember meghalt és hetvenezren váltak hajléktalanná. Akkor indítottak el egy hatalmas gátstabilizálási programot, amely azóta is érvényben van.

Persze a tengerszint növekedését jelző prognózisok szerint egyre több pénz kell a védekezésre. A jelenlegi becslés szerint évente 1,2 milliárd eurót kell költeni a gátak megerősítésére. De Hollandiát nemcsak a tengerszint emelkedése, hanem az édesvízi készletek csökkenése is fenyegeti. Persze ez sem független a felmelegedéstől, a tengerszint emelkedésétől. A Les Echos által megkérdezett szakértők szerint a tengerszint 2 milliméteres emelkedése például az amszterdami talajszint egy milliméteres süllyedéséhez vezet. Vagyis ez is hosszú távú fenyegetés, amelynek elhárítására jelenleg évente 150 millió eurót szán a holland költségvetés. Szóval a klímaváltozás óriási veszélyeket jelent a következő évtizedekben a folyamat következményeinek leginkább kitett országokban. (via Les Echos)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve

Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma