szerző:
hvg.hu

Egy bioetanolgyárat akart építeni Nagyszalontán, de végül el sem kezdték az építkezést.

Sokmilliárdos beruházást ígért Erdélyben a fideszes Bánki Erik, és bár a projekt bedőlt, ő százmillióval szállt ki – írja a 444.hu-n megjelent cikkében a Direkt36, amely a romániai Rise Projecttel közösen tárta fel a fideszes képviselő több mint tíz évre visszanyúló, romániai üzleti ügyeit.

Bánki Erik, aki jelenleg a parlament gazdasági bizottságát vezeti, 2008-ban egy 70 millió eurós (akkoriban több mint 17 milliárd forintos) projekt megvalósítására tett ígéretet: a tervek szerint egy bioetanolgyár épült volna a magyar határtól nem messze, Nagyszalontán.

A tervezett beruházás megvalósításához Bánki – a tulajdonában lévő romániai cégeken keresztül – 2007 és 2010 között összesen 114 hektárnyi földet és egy céget vásárolt Romániában több mint 250 millió forint értékben. Bánki a földek egy részét a nagyszalontai önkormányzat árverésein szerezte, amelyeken egyetlen vetélytársa az unokatestvére volt. A földvásárlások eddig rejtve maradtak, mivel a képviselő az ingatlanokat nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban.

Bánki vagyonnyilatkozatából és a cégei nyilvános pénzügyi beszámolóiból az sem derül ki, miből volt pénze a föld- és cégvásárlásokra. A befektetéseket megelőző években ugyanis romániai és magyar cégei veszteséget, vagy mindössze pár millió forintos nyereséget termeltek.

Bánki a Direkt36-nak azt mondta, hogy csak a helyszínen, a földárverésen tudta meg, hogy az unokatestvére, Madár Péter is részt vesz a földárveréseken, aki a lapnak azt állította, hogy a cégében a tulajdonostársa javaslatára licitáltak az erdélyi földekre, és hogy nem tudott arról, hogy Bánki cége is pályázik azokra.

Bánki azt is mondta, hogy a romániai cégei több vállalattól is kaptak kölcsönt a föld- és cégvásárlásokra, de a hitelező cégek nevére már nem emlékezett, és a hitelekről dokumentumokat sem mutatott. Azt pedig, hogy vagyonnyilatkozatából miért hagyta ki a romániai földeket, azzal indokolta, hogy azokat nem magánszemélyként, hanem cégein keresztül birtokolta, így pedig szerinte nem volt köteles feltüntetni azokat.

A fideszes képviselő a nagyszalontai önkormányzattal kötött 2008-as szerződésében azt vállalta, hogy 2009 októberéig felépíti a bioetanolgyárat, ha nem, akkor kötbért fizet, de a gyárból végül nem lett semmi. Bánki szerint a 2008-as gazdasági világválság miatt dőlt be a projekt, az üzleti szereplők visszaléptek, és nem tudtak partnereket találni, bár a beruházás határidejét is módosították 2014-re.

Ennek ellenére sem kezdődött el az építkezés, a képviselő cégei 2,3 millió eurós (akkori árfolyamon több mint félmilliárd forintos) köztartozást halmoztak fel Romániában, és a 43 ezer eurós (9,3 millió forintos) ingatlanadót sem fizették be. Végül a nagyszalontai önkormányzat kérte a cégek felszámolását a bíróságtól.

Bánki romániai földjeinek egy részét az eredeti vételárukhoz képest jóval drágábban számították be az önkormányzat felé felhalmozott adósság rendezésébe, egy másik részét pedig idén nyáron szintén az eredeti vételárhoz képest drágábban, 309 ezer euróért (100,4 millió forintértért) értékesítette idén nyáron.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard