szerző:
hvg.hu

A Külügyi Bizottság David Cornstein amerikai nagykövetet látta vendégül. Szóba került a CEU, Ukrajna és az orosz fegyverkereskedők ügye is. Valamint a magyar függés az orosz energiaforrásoktól is. A KKM államtitkára szerint hamarosan feloldhatjuk az ukrán NATO-kapcsolatok blokkolását. Cikkünk frissül.

Meghallgatást tartott a parlamenti Külügyi Bizottság, amelynek egy része zárt volt. A téma a magyar-amerikai kapcsolatok. Németh Zsolt bizottsági elnök azért tartotta fontosnak a kapcsolatok napirendre tűnését, mert átalakulóban van a világrend, kulcsfontosságú, hogy mi lesz ebben az USA szerepe. Mi lesz Kína szerepe? Fontos, hogy rendben zajolon le ez az átrendeződés. Másodszor: rengeteg a kritika a Trump-időszakot illetően. Kiszámíthatatlanabb lett az amerikai vezetés? Nem, sok amerikai pozíció megerősödött. Ukrajnával nincs bilaterális vitánk, mondja Németh, hanem szeretnénk, ha a jogállamiság megmaradna ott. Ebben a kérdésben is fontos az amerikai jelenlét. És Cornstein megérkezése miatt is aktuális ez a látogatás:

nyugalmat hozott ide,

és ez megnyugvást jelent nekünk, mondja Németh. Derűlátóak vagyunk az együttműködést illetően. David Cornsteinnek voltak sikerei és kudarcai ebben a fél évben.

Cornstein vette át a szót. Végigfutotta az udvariassági köröket: kiemelte az együttműködést, a két ország kapcsolatait. Barátok vagyunk, és a barátok olykor figyelmeztetik egymást: hé, ezt szerintem nem jól csináltad. És Amerika sosem titkolta, a CEU-ügyben aggódik, az egyetemnek nem kellene elhagynia Budapestet. És az orosz fegyverkereskedők kiadása Oroszországnak sem segítette a globális békét, utal a kormány vitát kavaró döntésére. Szövetségesek vagyunk, és Kína és Oroszország folyamatosan befolyást próbál szerezni a térségben. Az legutóbbi orosz provokáció az Azovi-tengeren veszélyezteti a békét. Életbe vágó, hogy a NATO támogassa Ukrajnát, amely 2014 óta háborúban áll, tízezrek haltak meg, több mint egy millió ember kellett elmeneküljön otthonából.

Ez most nem az az idő, amikor a NATO-ukrán kapcsolatokat blokkolni kéne.

Utal a magyar kormány ilyen irányú lépéseire. Ukrajna és Magyarország együtt kéne működjön, tárgyalniuk kéne, nem blokkolni a NATO-s kommunikációt. Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás.

Ha Ukrajna elesik, Magyarország lesz a orosz frontovonalban.

Cornstein méltatta a magyar-amerikai katonai gyakorlatokat, kapcsolatokat. Minden szinten erősítjük az együttműködést, a biztonságpolitika területén is, és újabb megállapodásokat fogunk kötni. Fontos az energetika is. Nincs értelme a fegyverekre milliárdokat költeni, ha az energetikában függő egy ország. És főleg, ha ez a függés Oroszországhoz köti Magyarországot. Diverzifikálni kellene az energetikai rendszert. A Kék Áramlat gázvezetéket is azért kéne folytatni, mert ez is csökkentené az orosz kitettséget. Lehet, az oroszok jó árat kérnek a gázért, de figyelni kéne a többi költségre: a biztonságéra is.

Az oroszok az energiaszektorra mint a külpolitikájuk részére tekintenek, ezzel próbálják meg érdekeiket érvényesíteni és aláásni a békét Európában.

Az USA támogatja a magyar erőfeszítéseket, amelyek a gáz- olaj- és nukleáris függés csökkentésére irányulnak.

Most itt van az idő, hogy Magyarország visszadjon valamit az amerikai megelőlegezett bizalomból, ismétli meg  a korábban a CEU-n elhangzott, kissé fenyegető tónusú mondatait az amerikai nagykövet, majd megköszönte a lehetőséget, hogy itt lehet.

Majd Magyar Levente, a KKM államtitkára kapott szót. Pozitív változások történtek a magyar-amerikai viszonyban. Visszatért a tisztelet kölcsönös hangja, most már nem arról kell beszélni, mi nincs, vagy mi van a magyar Alaptörvényben, hanem érdemi kérdésekről lehet beszéllni. Stratégiai konfliktusok nincsenek a kapcsolatokban, bár nincs minden kérdés megoldva, de más légkörben lehet ezekről beszélni. A gazdasági és biztonsági kapcsolatok erősek továbbra is. Intenzív tárgyalásokat folytatunk a katonai együttműködésről, jogi megoldásokat kell találni a megállapodásra, a magyar szuverenitás és Alaptörvény koordinátarendszerében, fogalmazott kissé sejtelmesen az államtitkár.

Ukrajna nyíltan támadja kisebbségeit, és a határon túli magyar kisebbség védelmét minden eszközzel támogatjuk, ebben a kérdésben nem fog Magyarország visszalépni. De pozitív változást észlelünk az ukrán politikában, és belátható távolságba került egy olyan ukrán politikai-jogi lépés, ami után Magyarország feloldhatja a NATO-blokkolást, jelentette be Magyar. Az energetikai egyoldalú függés káros, ezen is dolgozunk. Igyekszünk a válságországokat segíteni a migrációs nyomás csökkentése érdekében, ezen a területen is együtt fogunk működni az USA-val, az USAID szervezeten át.

A hangnem korrekt a két ország között, a célok ugyanazok, Magyar méltatja Cornstein személyes érdemeit is a hangnem normalizálásában. A CEU kérdését nem érinti.

Ezzel zárul az ülés nyílt része.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leikszelt a Honvéd a Puskás Akadémiával

Leikszelt a Honvéd a Puskás Akadémiával

Száz másodpercnyi harangozást hirdettek a keresztény értelmiségiek a trianoni évfordulóra

Száz másodpercnyi harangozást hirdettek a keresztény értelmiségiek a trianoni évfordulóra

650 lóerős hegyomlásként debütált a legújabb amerikai pickup

650 lóerős hegyomlásként debütált a legújabb amerikai pickup

Kialakulóban a bulinegyed szabályozásának részletei

Kialakulóban a bulinegyed szabályozásának részletei

Új gazdára vár ez a motorját a hátsó ülések helyén tudó régi Renault 5-ös

Új gazdára vár ez a motorját a hátsó ülések helyén tudó régi Renault 5-ös

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket