szerző:
hvg.hu

A Külügyi Bizottság David Cornstein amerikai nagykövetet látta vendégül. Szóba került a CEU, Ukrajna és az orosz fegyverkereskedők ügye is. Valamint a magyar függés az orosz energiaforrásoktól is. A KKM államtitkára szerint hamarosan feloldhatjuk az ukrán NATO-kapcsolatok blokkolását. Cikkünk frissül.

Meghallgatást tartott a parlamenti Külügyi Bizottság, amelynek egy része zárt volt. A téma a magyar-amerikai kapcsolatok. Németh Zsolt bizottsági elnök azért tartotta fontosnak a kapcsolatok napirendre tűnését, mert átalakulóban van a világrend, kulcsfontosságú, hogy mi lesz ebben az USA szerepe. Mi lesz Kína szerepe? Fontos, hogy rendben zajolon le ez az átrendeződés. Másodszor: rengeteg a kritika a Trump-időszakot illetően. Kiszámíthatatlanabb lett az amerikai vezetés? Nem, sok amerikai pozíció megerősödött. Ukrajnával nincs bilaterális vitánk, mondja Németh, hanem szeretnénk, ha a jogállamiság megmaradna ott. Ebben a kérdésben is fontos az amerikai jelenlét. És Cornstein megérkezése miatt is aktuális ez a látogatás:

nyugalmat hozott ide,

és ez megnyugvást jelent nekünk, mondja Németh. Derűlátóak vagyunk az együttműködést illetően. David Cornsteinnek voltak sikerei és kudarcai ebben a fél évben.

Cornstein vette át a szót. Végigfutotta az udvariassági köröket: kiemelte az együttműködést, a két ország kapcsolatait. Barátok vagyunk, és a barátok olykor figyelmeztetik egymást: hé, ezt szerintem nem jól csináltad. És Amerika sosem titkolta, a CEU-ügyben aggódik, az egyetemnek nem kellene elhagynia Budapestet. És az orosz fegyverkereskedők kiadása Oroszországnak sem segítette a globális békét, utal a kormány vitát kavaró döntésére. Szövetségesek vagyunk, és Kína és Oroszország folyamatosan befolyást próbál szerezni a térségben. Az legutóbbi orosz provokáció az Azovi-tengeren veszélyezteti a békét. Életbe vágó, hogy a NATO támogassa Ukrajnát, amely 2014 óta háborúban áll, tízezrek haltak meg, több mint egy millió ember kellett elmeneküljön otthonából.

Ez most nem az az idő, amikor a NATO-ukrán kapcsolatokat blokkolni kéne.

Utal a magyar kormány ilyen irányú lépéseire. Ukrajna és Magyarország együtt kéne működjön, tárgyalniuk kéne, nem blokkolni a NATO-s kommunikációt. Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás.

Ha Ukrajna elesik, Magyarország lesz a orosz frontovonalban.

Cornstein méltatta a magyar-amerikai katonai gyakorlatokat, kapcsolatokat. Minden szinten erősítjük az együttműködést, a biztonságpolitika területén is, és újabb megállapodásokat fogunk kötni. Fontos az energetika is. Nincs értelme a fegyverekre milliárdokat költeni, ha az energetikában függő egy ország. És főleg, ha ez a függés Oroszországhoz köti Magyarországot. Diverzifikálni kellene az energetikai rendszert. A Kék Áramlat gázvezetéket is azért kéne folytatni, mert ez is csökkentené az orosz kitettséget. Lehet, az oroszok jó árat kérnek a gázért, de figyelni kéne a többi költségre: a biztonságéra is.

Az oroszok az energiaszektorra mint a külpolitikájuk részére tekintenek, ezzel próbálják meg érdekeiket érvényesíteni és aláásni a békét Európában.

Az USA támogatja a magyar erőfeszítéseket, amelyek a gáz- olaj- és nukleáris függés csökkentésére irányulnak.

Most itt van az idő, hogy Magyarország visszadjon valamit az amerikai megelőlegezett bizalomból, ismétli meg  a korábban a CEU-n elhangzott, kissé fenyegető tónusú mondatait az amerikai nagykövet, majd megköszönte a lehetőséget, hogy itt lehet.

Majd Magyar Levente, a KKM államtitkára kapott szót. Pozitív változások történtek a magyar-amerikai viszonyban. Visszatért a tisztelet kölcsönös hangja, most már nem arról kell beszélni, mi nincs, vagy mi van a magyar Alaptörvényben, hanem érdemi kérdésekről lehet beszéllni. Stratégiai konfliktusok nincsenek a kapcsolatokban, bár nincs minden kérdés megoldva, de más légkörben lehet ezekről beszélni. A gazdasági és biztonsági kapcsolatok erősek továbbra is. Intenzív tárgyalásokat folytatunk a katonai együttműködésről, jogi megoldásokat kell találni a megállapodásra, a magyar szuverenitás és Alaptörvény koordinátarendszerében, fogalmazott kissé sejtelmesen az államtitkár.

Ukrajna nyíltan támadja kisebbségeit, és a határon túli magyar kisebbség védelmét minden eszközzel támogatjuk, ebben a kérdésben nem fog Magyarország visszalépni. De pozitív változást észlelünk az ukrán politikában, és belátható távolságba került egy olyan ukrán politikai-jogi lépés, ami után Magyarország feloldhatja a NATO-blokkolást, jelentette be Magyar. Az energetikai egyoldalú függés káros, ezen is dolgozunk. Igyekszünk a válságországokat segíteni a migrációs nyomás csökkentése érdekében, ezen a területen is együtt fogunk működni az USA-val, az USAID szervezeten át.

A hangnem korrekt a két ország között, a célok ugyanazok, Magyar méltatja Cornstein személyes érdemeit is a hangnem normalizálásában. A CEU kérdését nem érinti.

Ezzel zárul az ülés nyílt része.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szél Bernadett megkérdezte Orbánt, miért ment el a diktatúrát pártoló brazil elnök beiktatására

Szél Bernadett megkérdezte Orbánt, miért ment el a diktatúrát pártoló brazil elnök beiktatására

Tüntetők zavarták meg Bayer Zsolt előadását

Tüntetők zavarták meg Bayer Zsolt előadását

Videóban mond köszönetet a Terminátor stábja Andy Vajnának

Videóban mond köszönetet a Terminátor stábja Andy Vajnának

Továbbra sem találják Emiliano Salát, a Cardiff eltűnt focistáját

Továbbra sem találják Emiliano Salát, a Cardiff eltűnt focistáját

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában