szerző:
hvg.hu

Sok európai polgár pénztárcájában még soha nem volt 500 eurós bankjegy, nem is látott ilyen bankót. De hallani már mindenki hallott róla. Éppen úgy, mint az egykori terroristavezérről, Oszama bin Ladenről. Ezért emlegetik a francia sajtóban „Bin Laden-bankó”-ként ezt a nagy címletű, nagyjából 160 ezer forintot érő bankjegyet.

 Az Európai Központi Bank (EKB) már 2016-ban érzékelte, hogy hiba volt e hatalmas értékű címlet forgalomba hozatala. Az akkor született elvi döntés szerint 2018 végére tervezték az ötszázasok kibocsátásának leállítását. Az EKB legújabb közleménye szerint 2019 január végén az eurózóna 19 jegybankja közül 17 nem ad ki többé ötszázasokat. Két kivétel van, a német és az osztrák nemzeti bank, amely április végéig még kibocsát ötszázas bankókat. A hivatalos megfogalmazás szerint „…a harmonikus átmenet érdekében”. E mögött az áll, hogy az eurózóna legnagyobb és gazdaságilag vezető tagállamában, Németországban, még mindig nagyon sokan ragaszkodnak a készpénzhez, miközben sok más országban a papírbankók forgalma rohamosan csökken, a modern, digitális technika terjedése miatt. Egyébként a matracban tartott vagyonok őrzőinek nincs okuk az aggodalomra: az ötszázasok továbbra is érvényes fizetőeszközök, és a jövőben is időkorlát nélkül beválthatók kisebb címletekre.

Jelenleg a forgalomban lévő euróbankjegyeknek csupán 2,4 százaléka ötszázas, de az értékük az összes forgalomban lévő eurókészpénz 20 százalékát teszi ki.

Egyébként például Belgiumban vagy Franciaországban már a kétszáz, sőt a százeurós bankókat is sok kis bolt gyanúsnak tekintette, és közölték a vásárlókkal: 50 eurósnál nagyobb címletű bankjegyet nem fogadnak el. Persze ezekben az országokban a kártyás fizetés már régóta uralkodó a kiskereskedelmi forgalomban. (via Nouvelobs, AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak