szerző:
hvg.hu

Lehetetlent kérhetnek Theresa May-től a képviselők, ha leszavazzák jövő héten javaslatait.

Súlyos vereséget szenvedett a brit alsóházban Theresa May kormányfő. A konzervatív politikusnak egy pártja lázadó képviselői által benyújtott és az ellenzéki munkáspártiak által is támogatott törvényjavaslat elfogadása miatt fájhat a feje. A javaslat alapján ugyanis három (parlamenti tárgyalási) napon belül köteles új javaslattal előállni, ha a parlament – a tervek szerint jövő kedden – leszavazza a Brexit-megállapodást. Az eddigi szabályok szerint 21 napja volt a kormányfőnek erre.

Ennél is fontosabb, hogy az egyelőre borítékolható leszavazás után a képviselők szabad kezet kaphatnak egyéb megoldások elfogadására. Sokak szemében ez azt jelenti, hogy újabb népszavazást írhatnak ki a britek kiválásáról vagy annak módjáról, vagy a parlament fogadhat el olyan megoldásokat, mint a belső piaci tagságot megtartó „norvég modell”, a 21 hónaposra tervezett átmeneti időszak meghosszabbítása vagy a „szabályozott no-deal” – írja a BBC, amely a mostani, az EU által is elfogadott változat felmelegítését sem tartja kizártnak. A Brexit elhalasztásáról azonban nincs szó egyelőre.

Arról viszont már nyíltan beszél a Munkáspárt, hogy ha a többség leszavazza a megállapodást, bizalmatlansági indítványt kezdeményez May kormánya ellen.

A képviselők többségének a mostani megállapodással az a fő baja, hogy az tartalmaz egy biztonsági megoldást (backstop) arra az esetre, ha nem sikerül kitalálni, hogyan tegyék átjárhatóvá az EU határává avanzsáló ír-északír határszakaszt. Az ellenzők szerint a backstop alkalmazása gyakorlatilag örökre az EU-vámunióban tartaná Nagy-Britanniát.

May most azt reméli, hogy Észak-Írországgal kapcsolatos új javaslatával elegendő képviselőt tud meggyőzni ahhoz, hogy többséget érjen el. Ennek a lényege az, hogy az északír parlament is beleszólhatna a backstop alkalmazásába. Maguk az érintettek – főleg a kisebbségi konzervatív kormányt kívülről támogató DUP – szerint a javaslat értelmetlen kozmetikázás.

(BBC)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter