szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehetetlent kérhetnek Theresa May-től a képviselők, ha leszavazzák jövő héten javaslatait.

Súlyos vereséget szenvedett a brit alsóházban Theresa May kormányfő. A konzervatív politikusnak egy pártja lázadó képviselői által benyújtott és az ellenzéki munkáspártiak által is támogatott törvényjavaslat elfogadása miatt fájhat a feje. A javaslat alapján ugyanis három (parlamenti tárgyalási) napon belül köteles új javaslattal előállni, ha a parlament – a tervek szerint jövő kedden – leszavazza a Brexit-megállapodást. Az eddigi szabályok szerint 21 napja volt a kormányfőnek erre.

Ennél is fontosabb, hogy az egyelőre borítékolható leszavazás után a képviselők szabad kezet kaphatnak egyéb megoldások elfogadására. Sokak szemében ez azt jelenti, hogy újabb népszavazást írhatnak ki a britek kiválásáról vagy annak módjáról, vagy a parlament fogadhat el olyan megoldásokat, mint a belső piaci tagságot megtartó „norvég modell”, a 21 hónaposra tervezett átmeneti időszak meghosszabbítása vagy a „szabályozott no-deal” – írja a BBC, amely a mostani, az EU által is elfogadott változat felmelegítését sem tartja kizártnak. A Brexit elhalasztásáról azonban nincs szó egyelőre.

Arról viszont már nyíltan beszél a Munkáspárt, hogy ha a többség leszavazza a megállapodást, bizalmatlansági indítványt kezdeményez May kormánya ellen.

A képviselők többségének a mostani megállapodással az a fő baja, hogy az tartalmaz egy biztonsági megoldást (backstop) arra az esetre, ha nem sikerül kitalálni, hogyan tegyék átjárhatóvá az EU határává avanzsáló ír-északír határszakaszt. Az ellenzők szerint a backstop alkalmazása gyakorlatilag örökre az EU-vámunióban tartaná Nagy-Britanniát.

May most azt reméli, hogy Észak-Írországgal kapcsolatos új javaslatával elegendő képviselőt tud meggyőzni ahhoz, hogy többséget érjen el. Ennek a lényege az, hogy az északír parlament is beleszólhatna a backstop alkalmazásába. Maguk az érintettek – főleg a kisebbségi konzervatív kormányt kívülről támogató DUP – szerint a javaslat értelmetlen kozmetikázás.

(BBC)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje