Orosz kézbe került a legendás francia éttermi kalauz

Pár éve még szenzáció lett volna a hír, de amióta emblematikus angol vagy francia hotelek, sportklubok, bortermelő gazdaságok kerülnek kínai, arab vagy orosz tulajdonosokhoz, a normális világgazdasági trend megszokott eseményeiről van szó.

  • hvg.hu hvg.hu
Orosz kézbe került a legendás francia éttermi kalauz

A Gault & Millau éttermi kalauzt kiadó céget eladták egy állami kötődésű orosz banknak, a VTB-nek. A vételár üzleti titok, és nagyon keveset tudni az új orosz tulajdonosokról, akiket egy szűkszavú orosz üzletember, Vlagyiszláv Szkercov képvisel. Az eladás hírét Come de Chérisey francia gasztronómiai szakértő és üzletember jelentette be, aki hét éve az éttermeket értékelő kiadvány élén áll. Elmondta, hogy az utóbbi években igyekezett a modern technikához alkalmazkodni, vagyis a Gault & Millau internetes és egyéb applikációs változatainak a terjesztését preferálta. Azért adta el most a céget a gazdag oroszoknak, hogy a jövőben még több pénz legyen a korszerű technika alkalmazásra - mondta. Hoozzátette: a Gault & Millau szakmai függetlenségére garanciát kapott az új orosz tulajdonosoktól és az éttermi kalauzt akár nyomtatott, akár digitális változatában, továbbra is tekintélyes francia konyhaművészeti szakértők irányítják. Eddig elvben minden rendben van.

 De mi lesz, ha az orosz befektetők számításai nem jönnek be?

A szupergazdag orosz oligarcha, Abramovics pénze és akarata még José Mourinho legendás egóját is megtörte, hogy csak egy hasonló műfajra, a foci klubbokra utaljunk. De Abramovics most ki van tiltva Angliából. Szóval az emblematikus francia gasztronómiai cégek átruházása hosszútávon kockázatos. De a Gault & Millaut eladó tulajdonos a jelek szerint rövidtávra játszik. (via Euronews, Le Monde, Le Point, képünk illusztráció)

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.