szerző:
MTI/hvg.hu

Ebben az esetben Magyarország és az Európai Bizottság egy oldalon áll.

A magyar kormány Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt – közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Völner Pál kiemelte: ha a bizottság nem indít eljárást, Magyarország kész az unió bíróságához fordulni. Azt is hozzátette: a kormány nyitott a megegyezésre, de eddig erre nem került sor.

Ausztria januártól az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek. Ennek alapja az árszínvonalhoz igazított indexálás.

A magyar kormány emiatt január 7-én diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, amelyben kifejtették, hogy a családi ellátásra, valamint a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírások uniós szabályokba ütköznek – mondta az államtitkár. Nem történt intézkedés az ügyben, ezért fordultak Marianne Thyssenhez.

A biztos korábban a hvg.hu-nak többször beszélt arról, hogy az indexálás az uniós jogba ütközhet, ugyanakkor megvárja az Európai Bizottság, hogy hatályba lépjen, korábban nem indít eljárást Ausztria ellen. Január elején azonban már a bizottság illetékes szóvivője, Nathalie Vandystatt megerősítette: Brüsszel vizsgálja a családi pótlék indexálásáról szóló osztrák törvényt, és már ennek lezárta előtt világossá teszi, hogy az intézkedés uniós szabályokba ütközik, és áthágja a nemzeti alapon történő megkülönböztetés tiltásának elvét – számolt be egy hete a Bruxinfo.

Az indexálást Nagy-Britannia számára biztosította az EU még a Brexit-népszavazás előtt, arra az esetre, ha a voksolók többsége a bennmaradást támogatja. Már akkor több ország jelezte, hogy élne a lehetőséggel, amiből azonban nem lett semmi tekintettel a referendum eredményére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége