szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány mintha nem is fogná fel, milyen következményekkel jár, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból. Az unió és legtöbb tagországa távolról sem ennyit nyugodt.

„Egy megállapodás nélküli Brexit jelentős hatást nem gyakorol Magyarországra és a magyar gazdaságra.” Ennyit válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, mi a teendőnk abban az esetben, ha egyezség nélkül lép ki – várhatóan március 29-én – az Egyesült Királyság az Európai Unióból. A miniszterelnök azt is hozzátette, garanciát kapott a brit miniszterelnöktől arra, hogy „a kinn élő magyaroknak a helyzete nem fog rosszabbodni”.

Nem csak Orbán Viktor nyúlfarknyi válasza bizonyítja, hogy a kormány ennyivel beérte. Ungár Péter még augusztus végén tett fel írásbeli kérdést a külgazdasági és külügyminiszternek arról, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez egy no deal esetére. Az LMP-s képviselő azt szerette volna megtudni, van-e már konkrét terve a kormánynak, és hogy megállapodás nélkül miként alakul majd a két ország közötti gazdasági és titkosszolgálati együttműködés.

Orbán Viktor
©

Erre Magyar Levente államtitkártól azt a választ kapta: „a magyar kormány már a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy előremutató, a magyar érdekeket is magában foglaló megállapodással záruljanak a britek és az unió közötti tárgyalások, és hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés változatlan maradjon”. Illetve a kormány határozottan kiáll amellett, hogy az uniós polgárok szerzett jogait meg kell őrizni Nagy-Britannia kiválása után is, így ha azt látják, hogy a magyar állampolgárok jogai bármilyen téren csorbulnak, „azonnal közbelépnek, ahogyan eddig is tették”.

Ungár erre reagálva határozati javaslatot nyújtott be, hogy a kormány december 31-ig terjesszen elő stratégiai akciótervet, ám – erősítette meg a hvg.hu kérdésére most a képviselő – ez nem történt meg. Annak ellenére nem lépett a kormány, hogy már decemberben látszott, minden korábbinál nagyobb a megegyezés nélküli kilépés kockázata. A héten pedig, miután a brit parlament elutasította az EU-val szentesített megállapodást, sokan nem is látnak már más kiutat.

Külön sor a reptéren

Az Európai Unió számtalan országában másképp viszonyulnak a kérdéshez. Főleg ott kardinális kérdés ez, ahol szoros kapcsolatot ápolnak a britekkel (például a portugálok, ahol több tízezer brit él), vagy közel esnek a szigetországhoz (Franciaország a La Manche-csatorna túloldalán), de más kormányok is vészintézkedésekkel készülnek arra, ha a következő hetven napban nem sikerült rendezett feltételeket teremteni a Brexitnek.

Az Európai Bizottság 100 nappal a kilépés tervezett időpontja előtt, december 19-én tette közzé 14 pontból álló „rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervét”.

Ez a különösen érintett ágazatokat érinti, például bizonyos légi szolgáltatásokat biztosít 12 hónapra – ellenkező esetben ellehetetlenülne az EU és a szigetország közötti, most szabad légi közlekedés.

A berlini kormány a vámszervezet 900 fős létszámnövelésére különített el pénzt, hogy ne legyen fennakadás az árukereskedelemben – írja összeállításában a Bloomberg. A portál idézi Peter Altmaier gazdasági minisztert is, aki szerint a no deal gazdasági hatását nem lehet felmérni, abban azonban biztos, hogy ha emiatt gyengül a font, az súlyosan hathat a német exportőrökre. Például az autóiparra – tehetjük hozzá –, amelynek a teljesítménye nagyban hat a magyar gazdaságra is.

©

Emmanuel Macron francia államfő szerdán hatszáz normandiai polgármestert nyugtatott, nem ez volt azonban az első lépése a felkészülésnek. A francia parlament a héten fogadott el egy jogszabályt, amely különleges intézkedéseket tartalmaz, egyben felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleteket hozzon olyan területeken, amelyek nem tartoznak az EU hatáskörébe. A következő hetekben várható lépések egyebek között az Egyesült Királyságban élő franciák jogait hivatottak biztosítani, illetve a két ország közötti áruforgalmat könnyíteni abban az esetben, ha – a megegyezés hiánya miatt – vámeljárásra kényszerülnek a szállítók.

A portugálok az útlevél-ellenőrzésen is változtatnak: külön sorba terelik a briteket, és nem várnak el tőlük vízumot sem, ha megegyezés nélkül lép ki az ország. Ez a dél-európai országban élő 22 ezer brit állampolgárnak is segítséget jelent, ugyanakkor a brit turistáknak is, akik a portugál repterek forgalmának 22 százalékát adják.  A kormány ezen túl 50 millió eurót különít el, hogy kedvező kölcsönt nyújtson a vállalkozásoknak, segítve a Brexithez való alkalmazkodást. A segítség el is kelhet, a portugál iparkamara szerint ugyanis a Nagy-Britanniába irányuló export akár egynegyedével is csökkenhet hosszabb távon a Brexit miatt. A Nagy-Britanniában élő portugálokra is gondoltak: számukra megerősítik a konzuli szolgálatot.

Képünk illusztráció
©

Mi lesz a tulipánokkal?

A hollandok is hasonlóan gondolkoznak: 2019 végéig 928 vámost vesznek fel a meglévő 5 ezer mellé. Különösen a friss termékek szállításában lesz szükségük a segítségükre, például a virágpiacon vagy az élelmiszereknél. Az élelmiszer-biztonsági hivatal is 143 fővel növeli létszámát, hogy a szállítmányokat ellenőrizhessék (erre eddig a vámmentes kereskedelemben nem volt szükség).

A svédek – az Európai Bizottsághoz hasonlóan – azokon a területeken igyekeznek lépni, ahol a kilépés azonnali, súlyos következményekkel járhat, a közlekedésen túl ilyen például a pénzügypiac vagy a gyógyszer-kereskedelem. A stockholmi kormány ezért a pénzügyi tranzakciók és a származtatott ügyletek terén már rendeletet fogadott el, ezt továbbiak követhetik. A pénzpiac és az élelmiszerek kereskedelme aggasztja az agrárnagyhatalomnak számító Dániát is, ahol a GDP egy százalékával egyenértékű veszteséggel számolnak.

A finnek is bővítik a vámhatóság létszámát, az adóhivatal pedig tájékoztató oldalt indított, hogy könnyítse az eddig ismeretlen áfaelszámolást a két ország között. A letteknél minden minisztérium weboldalán található tájékoztató a Brexitről, és ott is felvesznek vámosokat.

Mindenki készítsen tervet!

A madridi kormány februárra tervezi egy rendkívüli cselekvési terv kiadását, ezenkívül Josep Borrell külügyminiszter weboldalán a Brexitről szóló aloldal lesz, hogy segítse az érintett spanyol magánszemélyeket és vállalkozásokat. Nadia Calvino gazdasági miniszter pedig arra szólította fel a Bloomberg tudósítása szerint a cégeket, hogy maguk is készítsenek terveket arra az esetre, ha bekövetkezik a no deal Brexit.

A belga kormány úgy számol, a no-deal összességében 2,2 milliárd eurós vámkötelezettséget róhat a belga cégekre, és akár 40 ezren veszíthetik el az állásukat emiatt. A kormány szeptember óta üzemelteti a „Brexit Impact Scan” internetes oldalt, ahol a vállalkozásokat tájékoztatja a várható teendőkről, következményekről. A brüsszeli vezetés is növeli a vámosok létszámát, egyben drónokkal és víz alatti érzékelőkkel fokozza tengeri határának ellenőrzését – írja a Bloomberg.

Brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének esetére készülnek fel tesztvezetéssel kamionsofőrök a nagy-britanniai Dover kikötőjének közelében 2019. január 7-én.
©

Az osztrák kormány egy salátatörvényben foglalja össze a no-deal esetén szükséges jogszabályváltozásokat. A bécsi vezetés és a helyi iparkamara ezenkívül egy részletes weboldalon tájékoztat, a kancellária pedig egy telefonvonalat és egy e-mail-címet is fenntart a kérdések megválaszolására.

A webfejlesztés itt nem áll meg: a Bloomberg arról ír, hogy a Brexit hatásáról egy dupla weboldalon is tájékoztat majd a kormány, az egyik arról szól majd, mi lesz, ha van megegyezés, a másik arról, mi lesz, ha nem.

És egy fontos jogi változásra is készül Bécs: lehetővé tennék az osztrákoknak, hogy megtartsák az állampolgárságukat – így az uniós, jóval értékesebb útlevelüket – abban az esetben is, ha felveszik a britet, hogy könnyebb legyen az életük a szigetországban a Brexit után.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Kockacukor a sajt mellett, nedves törölközőben a spárga - praktikák, hogy ne romoljanak meg az élelmiszerek

Kockacukor a sajt mellett, nedves törölközőben a spárga - praktikák, hogy ne romoljanak meg az élelmiszerek

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634