szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A január elsejétől érvényes intézkedés több tízezer magyart is érint, akiknek a gyermekei Magyarországon élnek, emiatt a kormány is kérte az uniós fellépést.

Eljárást indít az Európai Bizottság Ausztria ellen amiatt, hogy az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásaira és családi adókedvezményeire indexálást vezetett be, ha gyermekei külföldön tartózkodnak – jelentette be a brüsszeli testület. A 2019. január elsejétől érvényes intézkedés több tízezer magyar állampolgárt is érint, nem véletlen, hogy a magyar kormány jelezte: ha az Európai Bizottság nem jár el az ügyben, kész az Európai Bírósághoz fordulni.

Szerencsére a kormány ezúttal nyitott kaput döngetett. Az indoklás szerint: sok Ausztriában dolgozó uniós polgár, akik a helyi munkavállalókkal azonos mértékben járulnak hozzá a szociális biztonsági és adózási rendszerhez, kevesebb ellátásra jogosult, mert gyermekeik egy másik tagállamban élnek. A szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó uniós szabályok azonban nem teszik lehetővé a tagállamoknak, hogy kizárólag azért csökkentsék a biztosított személyeknek nyújtott pénzbeli ellátásokat, mert ők vagy családtagjaik egy másik tagállamban rendelkeznek lakóhellyel. E szabályok tiltják az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést is – áll a bizottság közleményében. Ebben kiemelik:

Az osztrák kiigazítási mechanizmus diszkriminatív, mivel pusztán azért csökkenti az Ausztriában munkát vállalók családi ellátásait és adókedvezményeit, mert gyermekeik más tagállamban laknak. Semmi jelentősége sincs annak, hogy a szóban forgó másik tagállamban a megélhetési költségek alacsonyabbak mint Ausztriában, mivel az ellátásokat egyösszegű támogatás formájában fizetik, és azok nem kapcsolódnak a gyermek eltartásának tényleges költségeihez.

A brüsszeli testület illetékeseitől a hvg.hu is többször kérdezte, elfogadhatónak tartják-e az intézkedést, erre korábban azt a választ kaptuk, hogy meg kell várniuk, amíg az ide vonatkozó törvény hatályba lép, addig nem tudnak közbelépni. Azt ugyanakkor megerősítették, hogy az intézkedés szembemegy az uniós alapelvekkel.

A Bizottság az osztrák hatóságok részére elküldött felszólító levéllel hivatalosan elindította a kötelezettségszegési eljárást. Ausztriának két hónap áll a rendelkezésére, hogy eloszlassa a Bizottság aggályait. Ennek hiányában a Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat – ez a kötelezettségszegési eljárás második fázisa. Ha Bécs ekkor sem módosít a rendelkezésen, az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Japánban a Starbucksból is lehet dolgozni, és nem is akárhogyan

Japánban a Starbucksból is lehet dolgozni, és nem is akárhogyan

Az MNB nem vizsgálja a bitcoinos csalókat, pedig Csányi Sándorral is reklámoznak

Az MNB nem vizsgálja a bitcoinos csalókat, pedig Csányi Sándorral is reklámoznak

Olyan magas volt a páratartalom Tatabányán, hogy félbe kellett szakítani egy kézimeccset

Olyan magas volt a páratartalom Tatabányán, hogy félbe kellett szakítani egy kézimeccset