szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Üvegcsuprok és alumíniumbödönök válthatják fel a műanyagot.

A davosi világgazdasági fórumon mutatták be a Loop nevű projektet, amely lényegében a betétdíj bevezetését takarja. A Loop támogatói között felsorakozott a Nestlé, az Unilever, a Procter & Gamble és a Pepsi, valamint huszonegy másik világcég, a fogyasztási cikkek legnagyobb forgalmazói. A cél az, hogy a boltban megvett vagy online rendelt termékek csomagolása visszakerüljön a gyártókhoz, akik újra felhasználják.

A programot képviselő Tom Szaky a negyvenes évek tejesemberét hozta példaként, ami szerinte jobb modell volt, mint a mai, eldobható csomagolásra épülő. Abban a rendszerben ugyanis a tejesüveg a tejgyár tulajdona volt, így nem keletkezett szemét.

A műanyag csomagolás mintegy nyolcvan százaléka az óceánokban köt ki. A legnagyobb szennyező a zöldségek és gyümölcsök csomagolása.

A Loop alapja az, hogy a csomagolást kifizettetik a vevővel, aki visszakapja a pénzt, ha az üres zacskót vagy dobozt visszaviszi vagy visszaküldi, ami díjmentes lesz. A legtöbb doboz gyártási költsége három vagy négy felhasználás után térül meg.

Az egyes gyártók saját csapatukkal terveztették meg az új, tartós csomagolásokat. A Clorox törlőkendői alumíniumcsőben, a majonéz és a narancslé üvegben, míg a Haagen-Dazs jégkrém duplafalú alumínium csuporban kerülnek a polcokra. Az utóbbi egyébként a hidegen tartást is jobban segíti, mint az eldobható karton.

A Loopot futtató TerraCycle eddig tízmillió dollárt költött a projektre. Szaky azt reméli, hogy a kezdeményezés sikeres lesz. Mint Davosban mondta, abban bízik, hogy az idősebb generációk a nosztalgia miatt állnak mellé, a fiatalabbak pedig azért, mert elegük van a szeméthegyekből. (Bloomberg)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon