szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs nemzetbiztonsági kockázat a paksi bővítésről szóló szerződés jelentős részében, ezért kiadhatják azokat – döntött a bíróság. Lesznek azonban részletek, ahol meg kell ismételni az elsőfokú eljárást.

Kétszer már elhalasztották az ítélethirdetést a perben, amelyet Jávor Benedek indított a paksi bővítésről szóló szerződések adatainak nyilvánosságáért, de most végre ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla.

Az ítélet szerint kisebb részben meg kell ismételni az elsőfokú eljárást, négy témakör kivételével azonban nyilvánosságra hozhatják az adatokat. Az ütezemezés, a fizetési feltételek, a kötbér, és általános felelősségi korlátozás nem ilyen. A Párbeszéd EP-képviselőjének ügyvédje szerint ez azt jelenti: a szerződés nagyjából 90 százalékát nyilvánosságra kell hozni, míg korábban az adatok harmadát-negyedét kellett volna kitakarni. A többi négy pontban meg kell ismételni a pert első fokon.

Az indoklás szerint abban nem volt vita, hogy az adatok közérdekűek-e, abban viszont igen, hogy nyilvánosságra lehet-e hozni ezeket. A közpénz felhasználásának átláthatónak kell lennie, de üzleti titkot sem lehet sérteni – hangzott el az ítélet indoklásakor. Egy ilyen jellegű beruházás nem hasonlítható össze akár már atomerőmű-építéssel sem, annyira eltérnek a szerződések. Ahol fenntartották a nyilvánosság korlátozását, ott túl nagy lett volna a Roszatom üzleti kára, ha az adatok kikerülnek. Olyan érvet azonban nem talált a bíróság, hogy az alvállalkozók olyan helyzetbe tudnák hozni a Roszatomot, amely kedvezőtlen feltételeket biztosítana számukra. A szerződéses garanciák esetében pedig sokkal jelentősebb érv fűződik az információszabadság érvényesüléséhez, mint a beruházó üzleti titkainak megtartásához.

Jávor az ítélethirdetés után a Facebookon jelentkezett be Brüsszelből. Mint mondta, a magyar jogban a gyakorlat az, hogy üzleti titokra hivatkozva nem tarthatóak vissza teljes dokumentumok, csak néhány tényleg üzleti titoknak minősülő részlet kitakarásával. Nem lehet egy több ezer oldalas szerződést teljes egészében titkosítani – mondta. Ráadásul az első fokhoz képest kevesebb információt kell kitakarni, ez jelentős győzelem Jávor szerint.

Az EP-képviselő szerint az is győzelem, hogy a bíróság kimondta, nem számít visszaélésszerű adatigénylésnek a szerződések kikérése, közérdek megismerni a szerződéseket. De azt is sikernek értékeli, hogy a nemzetközi szerződés mögé bújva nem lehet kikerülni az információs törvényt.

Így jutottak el az ítéletig

A bíróság első fokon még tavaly tavasszal mondta ki, hogy néhány, üzleti titoknak számító információ kitakarásával ki kell adni a dokumentumokat.  A fellebbezés után tavaly októberre várták a másodfokú ítéletet, csakhogy azon a tárgyaláson a kormány és az oroszok Jávor megfogalmazása szerint „újabb nyakatekert és megalapozatlan érvekkel” álltak elő, így a bíróság elhalasztotta a döntést. Januárra írták ki az újabb tárgyalást, de ott csak a két fél jogi képviselői mondták el az érveiket, az ítélethirdetést mostanra halasztották.

A beavatkozó, az orosz felet képviselő ügyvédek korábban azt mondták: nemzetbiztonsági érdekeket is sérthetne, ha részletek derülnének ki a paksi beruházásról, és egyébként is, üzleti érdekeket sértene, ha nyilvánosságra hoznák a szerződés részleteit. Jávor Benedek ügyvédje erre azt válaszolta, ennyi erővel bármelyik állami közbeszerzés titkot jelenthetne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Júniusban még mindig üresen állt 15 ezer felszabadított kórházi ágy

Júniusban még mindig üresen állt 15 ezer felszabadított kórházi ágy

Sławomir Sierakowski: Európa megmenti populistáit

Sławomir Sierakowski: Európa megmenti populistáit

A Wellhello tagjai még gondolkodnak, hogy részt vegyenek-e kormányzati raktárkoncerten

A Wellhello tagjai még gondolkodnak, hogy részt vegyenek-e kormányzati raktárkoncerten