szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Orbán család jogi ügyeit intéző ügyvédi irodának sem kéri a magyar kormány az uniós támogatást.

Két állami óriásmegrendeléssel is ugyanaz történhet, mint az Elios-projektekkel – értesült a 24.hu. Ezeket kiveszik az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból, vagyis magyar közpénzből fizetik.

Az egyik problémás ügy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos megbízása, amely a víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. Ez az egész az Európai Bizottság szerint felesleges és túlárazott volt. A másik a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása, amely papíron arra szolgált, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse, a brüsszeli revizorok mégis minden eddiginél több hibát találtak. A magas hibaarány nyomán a teljes keretet nem is használhatta fel a konzorcium, a Miniszterelnökséget átvevő Gulyás Gergely legalábbis azt közölte, hogy felmondták a szerződést.

A tanácsadó konzorcium tagjai között volt az Ész-Ker Kft. és az SBGK Ügyvédi Iroda. Az Ész-Ker a felívelését tíz éve a még Lázár János vezette Hódmezővásárhely megbízásaival kezdte, többségi tulajdonosán, Kárpáti Péter Györgyön keresztül Garancsi Istvánnal és Tiborcz Istvánnal is kapcsolatba hozható. Az SBGK Ügyvédi Iroda pedig Bajkai István fideszes képviselőé, a miniszterelnök jogi ügyeiben is gyakran ez a cég jár el.

Ami pedig az Elios-ügyet illeti: a 24.hu szerint a kormány a támogatás 25 százalékának elvonását vállalta volna, de az Európai Bizottság ragaszkodott a teljes támogatásmegvonáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!