szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Jair Bolsonaro a korrupció elleni harc ígéretével nyerte meg az elnökválasztást, most ki kellett rúgnia az egyik legfőbb tanácsadóját egy kampányfinanszírozási ügy miatt.

Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn este menesztette egyik legfőbb tanácsadóját, Gustavo Bebiannót, az államfői hivatal főtitkárát, aki kampányfinanszírozási botrányba keveredett. Bebianno a PSL párt elnökeként a vádak szerint 400 ezer reált, azaz nagyjából 30 millió forintot fogadott el egy fantomjelölttől a választás előtt.

A botrány árnyékot vethet a brazil kormány gazdaságélénkítő és bűnözés elleni törvénycsomagjára is. A brazil piacok negatívan reagáltak a befektetők azon aggodalmaira: a botrány árthat Bolsonaro nyugdíjreformmal kapcsolatos terveinek.

A brazil elnök egy rövid videoüzenetben jelentette be Bebianno leváltását tisztségéből, amit „fontos kérdésekben való nézeteltérésekkel” indokolt, bár nem részletezett.

Bebianno, aki a kormányzati ügyek összehangolásában vett részt, és Bolsonaro pártjának, a nevével ellentétben amúgy szélsőjobboldali Szociálliberális Pártnak (PSL) volt az ügyvezető elnöke a tavalyi választási kampány alatt, tagadja, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el a PSL kongresszusi képviselőjelöltjei kampányának finanszírozása során.

A bűnözés és korrupció elleni harc Bolsonaro egyik fő választási ígérete volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Mindannyiunk közös érdeke a tiszta levegő

Mindannyiunk közös érdeke a tiszta levegő

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok