szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány részlet kiderült, de sok még a bizonytalanság.

Az új, nyugdíjcélú állampapírról árult el részleteket az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Barcza György a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, hogy kezdetben 50-100 milliárd forintos értékesítést várnak.

Úgy nyilatkozott, „ha az a cél, hogy az embereket hosszú, akár több évtizedes megtakarításra késztessük, magasabb hozamra van szükség, mint az ötéves prémium-állampapíré, amely az infláció felett 1,7 százalékot fizet, de legyen kisebb, mint a Babakötvény 3 százalékos prémiuma”.

Az elképzelés szerint, aki ilyen kötvényt jegyez, mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fektethetné a pénzét. „Bármikor, bármekkora összeget befektethet, akár rendszeresen, akár esetenként, a kamat automatikusan újrabefektetésre kerül” – mondta. Az államkincstárnál kell majd egy számlát nyitni, ezért nem kell fizetni.

Barcza György arról nem tud, hogy korlátlan adókedvezmény járna az új állampapírhoz, azt azonban vizsgálják, hogy a hozamhoz a megtakarítási évek egy része után hozzá lehessen férni, ahogyan azt is, elég-a a Magyar Államkincstár forgalmazói hálózata, vagy ügynökhálózatot is meg kell bízni. Ezen felül még nem eldöntött az örökölhetőség kérdése és az, hogy biztosítási elemekkel kell-e bővíteni a konstrukciót.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy az Önkormányzati Magyar Államkötvényben már több mint 150 milliárd forint van, ebből az idei növekedés 50 milliárd.

Devizakötvény-kibocsátás ezután sem lesz, a legutóbbi felminősítések ellenére sem – derül ki az interjúból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály

525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály