szerző:
Tetszett a cikk?

Vasárnap este nyújtottak be három eseményhez kapcsolódóan különlegesen gyors közbeszerzést lehetővé tevő eljárási szabályokat. Az egyik eseményen többek közt breaktáncosok, görkorcsolyások és más, városi sportok képviselői lépnek fel, de a 2022-es kézi-Eb is érintett. A közbeszerzéseket gyorsan, meghívásos résztvevőkkel kell lezavarni, és akkor is megköthető a szerződés, ha egy meghívott ajánlattevő szabálytalanságot vett észre.

Különleges szabályokkal gyorsítják fel három nagy rendezvény lebonyolítását. Az erről szóló törvényjavaslatot vasárnap este fél 8-kor nyújtották be, és kivételes eljárással már kedden meg akarják szavazni.

A három esemény a Budapesten idén szeptember 13-15-én megtartandó World Urban Games (a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége hétfői bejelentése szerint a jogot Los Angeles elől nyerte el a magyar főváros, a versenyszámok között szerepel a BMX, a görkorcsolya, a gördeszka, a 3x3 kosárlabda, a teqball és a breaktánc), a jövő évi Dubaji Világkiállításon való magyar részvétel és a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság budapesti, szegedi, tatabányai és veszprémi helyszíneken.

A tervezet szerint az e rendezvényeket érintő szerződések „halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekintendők”. Ezért minden közbeszerzést rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással kell kiírni. Legalább három ajánlattevőt kell meghívni, és az egyébként hatályos szabályoktól eltérően csak a legalacsonyabb árat kínáló győzhet. Az eljárás indításához és a szerződéskötéshez a közbeszerzésekért felelős azaz a Miniszterelnökséget vezető miniszter engedélye nem szükséges, azok szabályosságát a miniszter nem ellenőrzi. A közbeszerzési törvény bizonyos pontjait nem kell alkalmazni, például akkor is megköthető a szerződés, ha valamelyik szereplő vitatja a pályázat eredményét, egyedül a Közbeszerzési Hatóság elnöke kezdeményezhet vizsgálatot, ha szabálytalanságot lát.

Az általános szabályoktól eltér az is, hogy ha a kézilabda-Eb miatt fát vágnak ki, az engedélyben nem kell rendelkezni a pótlásról, hanem az építtetőnek külön kell megegyeznie erről az önkormányzattal. Igaz, ilyen megegyezés nélkül nincs használatba vételi engedély az új épületekre. Az ügyintézési határidőket jelentősen lerövidítik, a közigazgatási és vámigazgatási szakhatóságoknak például öt nap alatt kell mindenről dönteniük.

A világkiállítási részvételt a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökhöz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le, de ezt átruházhatja a kormány által kijelölt vállalatra. Ez dönthet arról is, hogy egy épület „kivitelezésére és tervezésére együtt kerüljon sor”. A kormány határozhat majd a magyar pavilon méretéről és szimbolikájáról, valamint majdani elbontásának módjáról, a két sportesemény esetében pedig azok helyszínéről, közvetlen környezetéről és a megrendezésükhöz szükséges ingatlanok köréről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

20 ezres kézilabda-stadion épül Budapesten, Európa legnagyobbja

A Magyar Kézilabda-szövetség rendkívüli küldöttgyűlésén Kocsis Máté elnök beszélt a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságról, és bejelentette: Budapesten épülhet meg a tornára Európa legnagyobb kézilabdacsarnoka.

hvg.hu Itthon

Kézilabdacsarnok épül a Sorsok Háza mögé?

Meglepően hangzik, de kézilabdacsarnok épülhet a Sorsok Háza holokausztmúzeum mögé a Józsefvárosban – erről a kerület főépítésze beszélt szerdán egy urbanisztikai eseményen.

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás