szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Valton sok pénzt bukhat a bank felszámolásával.

Hónapok óta likviditási gondokkal küzd a részben Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének kezében lévő NHB Növekedési Hitelbank, az Mfor.hu pedig most azt írja, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézet fels6zámolás amellett fog dönteni.

A lap emlékeztet rá, hogy március 18-án jár le az NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseinek kétszer is meghosszabbított és tovább már nem prolongálható korlátozásának határideje, így az MNB-nek döntenie kell: feloldja-e a kifizetések korlátozását, egyúttal megengedi-e új betétek nyitását, valamint visszarendeli-e a felügyeleti biztosokat, vagy kezdeményezi az NHB felszámolását.

Az mfor.hu értesülései szerint az MNB az NHB felszámolását fogja kezdeményezni a március 18-ai határidő lejártát követően, és a lap információi szerint már értesítették is az OBA-t, hogy készüljön fel az ügyfelek kártalanítására. (Ezt az OBA később cáfolta, lásd a cikkünk alján.) Az NHB január 25-i hatállyal ráadásul mind a kilenc vidéki fiókját bezárta, az erről hozott döntéseket a cégbíróság február 28-án jegyezte be.

A szabályok szerint az OBA kártalanítása automatikus, akkor indul, amikor az MNB visszavonja a működési engedélyt, vagy amikor a bíróság elrendeli a felszámolást, viszont a lap úgy tudja, hogy a mintegy 30 milliárd forintnyi befagyott – vagyis 7 milliós kifizetési korlátozás alá eső – pénzből csak 10-12 milliárd lehet jogosult az OBA kártalanítására. Egy betétes maximum 100 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon közel 31,6 millió forintot) kaphat, kivételes esetben a kifizetés felső határa 50 ezer euróval (azaz 15,8 millió forinttal) megfejelődhet, ám kérdés, hogy ez az eset rendkívülinek minősül-e. A lap szerint az NHB betétesei együttesen 18-20 milliárdot bukhatnak.

A Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. által 98,47 (és a libanoni Fransa Holding S.A.L. által 1,53) százalékban tulajdonolt hitelintézetnek egyébként nem volt sok ügyfele, de Matolcsy Ádámnak, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is vezetett ott számlát, igaz, ezek a cégek még a decemberi MNB-intézkedés előtt máshol nyitottak új számlákat. A jegybanki alapítványok tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. (KEDO) szintén az MNB fellépése előtt tizenkét nappal nyitott számlát máshol.

Rosszul járhatott azonban a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek a lap szerint több milliárdja volt az NHB-számláján a kifizetési korlátozás bevezetésekor.

Frissítés: Az OBA később azt közölte, hogy az MNB nem juttatott el hozzájuk olyan tájékoztatást, miszerint kártalanításra kellene készülniük az NHB Bank kapcsán. Hozzátették, az OBA-nak jogszabályban rögzített feladata a betétesek kártalanítása, illetve hogy mindenkor fenntartsa intézményi képességét egy esetleges kártalanításra, de a sajtóban is elérhető információk alapján az NHB Bank vonatkozásában a napokban lejáró, és nem meghosszabbítható határidejű rendkívüli felügyeleti intézkedés van hatályban. "Az óvatosság elvének és a betétesek érdekeinek szem előtt tartására figyelemmel ezért az OBA-nak minden eshetőségre – így a betétesek kártalanítására is – készen kell állnia" - írták.

Cikkünket az OBA közlése szerint módosítottuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék

Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék

Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?