szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folytatódnak a decemberben elrendelt korlátozások az NHB-nál.

Harminc nappal meghosszabbította az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt-nél elrendelt korlátozásokat a Magyar Nemzeti Bank, az intézkedés ma lép hatályba. A korlátozás érinti a betétek és más visszafizetendő források kifizetését.

A jegybank 2018. december 18-án rendelte el a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Az azonnali intézkedés oka az volt, hogy az NHB Bank vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a hitelintézet likviditási helyzete jelentősen romlott. A jegybanki intézkedések nem érintik az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az MNB decemberi végzésében felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket, ez a közlemény szerint megkezdődött. Arról az Index írt, hogy az NHB bezárja vidéki fiókjait.

A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, története mégis érdekes, tulajdonosa ugyanis Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére. Szemerey most adta egyébként az MKB Bankban levő részesedését, a vevő a Mészáros Lőrinccel – a pénzintézet legnagyobb tulajdonosával – kiváló kapcsolatokat ápoló Szíjj László volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok