szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt gyógyfürdőt tesztelt a HVG az ország keleti felében, és arra jutott: bár van különbség a híres és kevésbé ismert termálfürdők között, korántsem akkora, mint gondolnánk.

Az abszolút rekorder Hajdúszoboszló méretei (összesen 17,5 ezer négyzetméternyi vízfelület) és látogatószáma (több mint 1,3 millió vendég évente) miatt előzi meg Hajdúnánást, Debrecent, Berekfürdőt és Tiszakécskét. A fürdővendégek persze nemigen számolgatják, mekkora vízfelület jut egy látogatóra éves átlagban, inkább arra kíváncsiak, milyen víz van abban a medencében, és milyen hatást várhatnak tőle. A rutinos vendég már a víz színéből is látja, gyógy- vagy nem gyógyvíz.

A látogatók szemében – különösen télen – az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen messze van a főépület a kinti medencéktől, de komfortérzetet növel az is, ha a medence mélyülő (így minden testmagassághoz megtalálható a nyakig érő víz élménye), illetve a fürdő felújítottsági foka, és az öltözőszekrényekhez kapcsolódó chipes technika is számít. Utóbbi nem feltétlenül úgy, ahogy elsőre gondolnánk: az idősebb vendégek idegenkednek az új móditól.

Bár Hajdúszoboszlón a vendégek csaknem fele külföldről érkezik, a hazai termálvizek elsősorban belföldi látogatókat vonzanak. Sajnos egy hosszú hétvége alatt nem lehet látványos javulást elérni: legalább kéthetes kúra javasolt, és nemcsak a medencékben kellene ücsörögni, hanem mozgás is javasolt mellé.

További részleteket a közép-alföldi gyógyfürdőkről a HVG e heti számában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tigris támadt egy idős nőre Floridában

Tigris támadt egy idős nőre Floridában

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában