szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány azonban minden lehetséges kedvezményt megad az egykori KGST-banknak.

A Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól, a vendégeik pedig szabadon jöhetnek az országba – írtuk még február végén, amikor törvényjavaslat a Parlament elé került.

  • Az orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól.
  • A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.
  • Az NBB-t nem köteleznék számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal.
  • Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona adómentes lesz.
  • A bank dolgozói diplomáciai mentességet kapnak, ahogy a szakértői, tanácsadói és más vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek az országba.

Később a fideszes többség megszavazta az összes kedvezményt, a törvényjavaslat csont nélkül átment a Házon. Egy amerikai think tank ezt követően jelezte, Putyin trójai falova Európában az Orbánék által támogatott orosz bank.

A Nemzetközi Beruházási Bank (IIB, azaz International Investment Bank) most közleményt adott ki (ezt IDE kattintva éri el eredeti nyelven és formában), amit az Index idéz. Az IIB azt írja, az elmúlt napokban számos, magyar és nemzetközi hírügynökség érdeklődött a banknál annak tevékenységével kapcsolatban és sok olyan cikk is megjelent a médiában, amelyre az IIB-nek reagálnia kellett.

Leszögezik: a Nemzetközi Befektetési Bank nem orosz, hanem egy nemzetközi fejlesztési pénzügyi szervezet, amelyet szuverén államok hoztak létre, az ENSZ 1970 /11417-es számú nemzetközi megállapodása alapján. Megjegyezzük: öt EU-tagállamnak – Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország – együttes többségi részesedése 50,16 százalék, az orosz tulajdonrész 40,03 százalék. Ugyanakkor a nemzetközi hitelminősítők szupranacionális szervezetnek titulálják a bankot.

Kitérnek arra is a közleményben, hogy milyen kedvezmények illetik meg az intézményt és a munkatársakat, szerintük azok megfelelnek a nemzetközi jognak, és hasonlóak a más országokban működő más nemzetközi szervezetek számára biztosított feltételekhez. A bank magyarországi székhelyének jogai teljes mértékben megegyeznek a korábbi moszkvai helyzetével, ezeket a körülményeket ugyanis az IIB létrehozásáról szóló megállapodás szabályozza.

Szólnak arról is, hogy Putyin trójai falovának, kémbanknak tartják őket. Nem gondolják, hogy ez így lenne.

A IIB létezésének majdnem 50 évében semmilyen ügyet nem regisztráltak, ahol a bank alkalmazottai valamely nemzetközi egyezményekkel összeegyeztethetetlen tevékenységben vettek volna részt.

(Kiemelt kép: a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözése volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Nyikolaj Koszov az NBB elnökének (b2) megbeszélésén Budapesten a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron