szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány törvényjavaslata szerint a Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól, a vendégeik pedig szabadon jöhetnek az országba. Erre bólintott rá kedden a Fidesz-kétharmad uralta parlament.

A törvényt a Ház 122 igen, 56 nem szavazattal elfogadta.

Igent nyomtak a Fidesz és a KDNP jelenlévő képviselői, valamint a nemzetiségi képviselő. A Házban lévő ellenzékiek és függetlenek, valamint egy KDNP-s nemet nyomott.

A bankról az Index korábbi cikke alapján megírtuk, minden elképzelhető kedvezményt megad a magyar kormány az egykori KGST-banknak. Az orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól. A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.

Az NBB-t nem köteleznék számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona adómentes lesz.

A bank dolgozói diplomáciai mentességet kapnak, ahogy a szakértői, tanácsadói és más vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek az országba.

(Kiemelt kép: a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözése volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Nyikolaj Koszov az NBB elnökének (b2) megbeszélésén Budapesten a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány