szerző:
Napi.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálatot kért a tejágazati szakma a hatóságoktól a szerintük túl olcsó tej miatt, amit az egyik üzletlánc árul. A bolthálózat viszont azt állítja, hogy nem volt elég tej a magyar piacon.

Túl olcsón, 135 forintos áron tett a polcaira UHT tejet a Penny üzletlánc, emiatt kér vizsgálatot a Tej Terméktanács – tudta meg a napi.hu. Az ágazati szakmai szervezet szerint ugyanis még Szlovákiából sem lehet ennyire olcsón beszerezni úgy a tejet, hogy azt még csomagolás és szállítás után, ilyen olcsón rakják a polcokra.

A szakmai szervezet számolt, szerintük a 135 forintos tej nettó ára 128 forint, ennyiért nem lehet jó minőségű tejet értékesíteni a magyar árviszonyok között. A hazai felvásárlási ár 100 forint, Szlovákiában ennél magasabb. Az alapanyag mellett a csomagolásnak, szállításnak is vannak költségei, ezért tartják irreálisan alacsonynak a Penny árait.

Az idén januártól terjesztették ki a nyers tej után az UHT tejekre is az ötszázalékos áfát. A lap a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatóját is megkereste, Harcz Zoltán azt mondta, hogy nem csak a tisztességtelen árat vizsgáltatnák meg, hanem a tej beltartalmát is.

Az üzletlánc viszont azt válaszolta a napi.hu megkeresésére, hogy a magyar piacról nem tudta azt a mennyiséget beszerezni, amellyel ki tudta volna elégíteni a boltjai igényeit, ezért kellett importtal pótolni a beszerzéseit. A Penny azt is közölte, hogy 11 terméke magyar nyerstej alapú, egy termékük származik importból. Azt nem árulták el a lapnak, hogy mennyiért vásárolták a most polcokra került, olcsón árult termékeket, de azt igen, hogy minden jogszabályt betartottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alföldi Róbert: Semmi meglepő nincs abban, amit Vidnyánszky Attila csinál

Alföldi Róbert: Semmi meglepő nincs abban, amit Vidnyánszky Attila csinál

200 ezer fertőzött? A mostani 15 ezerrel is alig bír lépést tartani az egészségügyi rendszer

200 ezer fertőzött? A mostani 15 ezerrel is alig bír lépést tartani az egészségügyi rendszer

30 milliárdot kaszáltak tavaly Mészáros építőipari cégei

30 milliárdot kaszáltak tavaly Mészáros építőipari cégei