szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Széchenyi Tőkealap-kezelőnek 7 milliárd forintja ragadhatott bent a NHB Bankban.

Mintegy 7 milliárd forintot bukhatott el a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTA) az NHB Növekedési Hitel Bank bedőlésével – írja a 24.hu.

Mint arról beszámoltunk, Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankjánál tavaly december 18-án rendelt el kifizetési korlátozást a jegybank, amit kétszer meghosszabbított, nemrég pedig végelszámolás alá került a bank.

A 24.hu most azt írja, a Széchenyi Tőkealap-kezelő durván 7 milliárd forintját bukja el a bank megszűnésével, ennyi pénzt tartott ugyanis a bedőlt bankban, és ennek csak töredékét kapja majd vissza a betétesek kártalanítására szolgáló Országos Betétbiztosítási Alapból.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 100 százalékban állami tulajdonban van, saját magukról azt írják, hogy a Pénzügyminisztérium stratégiai irányítása alatt állnak. Feladatuk elsősorban a kis- és középvállalkozások innovációjának segítése, megkapaszkodásuk előmozdítása. Épp emiatt tavaly 8 milliárd forintot tolt bele az állam a nyolc éve létrehozott tőkekezelő-alapba, a kibővítés mellett ráadásul négy tőkealap kezelését is elnyerték a múlt évben.

A lap megkereste a tőkealap-kezelőt, amely az értesülést nem cáfolta, és mindössze annyit írt, hogy a Növekedési Hitel Bank Zrt. végelszámolási eljárása jelenleg folyamatban van, a részletekről a vonatkozó szabályok alapján az eljárás után tudnak tájékoztatást adni, de tőkebefektetéseikkel továbbra is zavartalanul támogatják a gazdasági szereplőket, sem likviditási, sem forrás-kihelyezési problémát nem okoz az NHB végelszámolása.

A Pénzügyminisztérium nem reagált a lap kérdéseire.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétesenként 100 ezer euróig, vagyis durván 32 millió forintig kártalanít. Ennél magasabb összeget 9 magánszemély és 49 vállalat, szervezet tartott az NHB Banknál – ők a 32 millió forint feletti részt nem fogják visszakapni. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a bank bedőlésével az őrző-védő cég, a Valton-Sec Kft. is sokat bukhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Még mindig nincs magyarázat a namíbiai fókapusztulásra, miközben ezrével számolják az újabb áldozatokat

Még mindig nincs magyarázat a namíbiai fókapusztulásra, miközben ezrével számolják az újabb áldozatokat

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon