szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészült a Forbes idei, a legbefolyásosabb magyar nőket rangsoroló listája. Vannak visszatérők, de új nevek is: a mostani gyűjtésbe Mészáros Lőrinc felesége is bekerült.

A magyar Forbes ötödik alkalommal készítette el A legbefolyásosabb magyar nők listáját, ami azért is érdekes, mert a Közélet kategória első helyét idén először nem Orbán Viktor felesége szerezte meg. Lévai Anikó négy alkalommal volt az első, idén viszont csak az ötödik, a helyét most Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter vette át.

Bártfai alá ma számos állami cég tartozik, miniszterként ő gyakorolja a tulajdonosi jogokat többek között a Magyar Villamos Művek, a regionális vízművek, a regionális közlekedési központok, valamint a Volánbusz, vagy a Szerencsejáték Zrt. fölött – írta a lap.

A listán rajta van a legidősebb Orbán-gyermek, Orbán Ráhel is, aki a negyedik lett.

Rajtuk kívül több új név is feltűnik a közélet és a politika területén:

  • több év után visszakerült a listára a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta;
  • de új szereplő az európai kapcsolatokért felelős államtitkár, Varga Judit;
  • valamint Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is.

A Forbes szerint az Üzlet kategória élmezőnye is változott: a Volán és a DAKK élén álló Dávid Ilona nemzetközi befolyása ugyan megmaradt, de Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonosa és elnöke nála is jelentősebb befolyást szerzett. Visszatért Heal Edina, a Google korábbi vezetője, aki ma a Republic Group operatív igazgatója, illetve Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix személyében új szereplő is van: a felcsúti milliárdos felesége az Echo tévé élén volt aktív, ám onnan távozott, hamarosan a Life és az Ozone csatornák elnökeként folytatja.

Kultúra kategóriában Havas Ágnes (Nemzeti Filmalap) )pozíciója megingathatatlannak látszik a lap szerint, és itt is van új szereplő: Keserü Ilona, aki a Magyarországon élő és alkotó festőművész nők között az elmúlt tíz év eladásait tekintve kiemelkedő, 36,1 millió forintos aukciós bevételt tud felmutatni.

A Média kategóriát Vidus Gabriella RTL-vezér nyerte, a listán ugyanakkor feljebb lépett, és már dobogós a Centrál Médiacsoportot vezető Mészáros Kinga.

A magyar Forbes ötödik, a legbefolyásosabb nőket soroló listája új kategóriával is bővült, a lap szerint "azok sorával, akiknek hatalma korlátos, de akikre örömmel figyelünk". Itt név szerint L. Ritók Nóra, Ürge-Vorsatz Diána, Mészáros Antónia, Gyurkó Szilvia, Polgár Judit, Székely Kriszta és Pataki Ági is szerepel.

A lap lista elkészítéséhez idén is a Bisnode céginformációs rendszerét használta, a végső sorrendről azonban a szerkesztőség döntött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot