szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiemelt beruházássá is nyilvánították a projektet, egy korábbi kormányhatározat azt is engedélyezi, hogy belül teljesen lerombolják a műemlék épületet. A Vörösmarty teret határoló háztömbben ötcsillagos szálloda, prémium lakóépületet, és üzletek is lesznek.

A kormányfő vejéhez köthető cég hotelt és egyéb funkciókat telepíthet a Vörösmarty tér szomszédságában, jelenleg üresen álló MAHART-székházba és másik két épületbe. A projekt még októberben kapott zöld utat egy kormányrendelettel

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group ingatlanfejlesztő végül most kapta meg az építési engedélyt a Vörösmarty tér szomszédságában található, a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő épülettömb komplex felújítására.

Az épületegyüttes a felújítás után felsőkategóriás design hotelként, illetve prémium lakóépületként működik majd, de üzlethelyiségeknek is helyet fog adni. Az ötcsillagos hotelt a Marriott International lánc fogja üzemeltetni. Erről az épülettömbről van szó:

©

A tájékoztatásban kiemelik, a beruházás a főváros építészeti örökségének megóvásával történik. Annak ellenére, hogy noha az épület külsejét megtartják, arra engedélyt kapott a cég, hogy az ingatlanokat teljesen "kibelezzék", azaz belsejüket nem kell megtartani.

Pedig az épületet MAHART-székháznak tervezték, a belseje éppen ezért egyedi kialakítású, a hajózásra emlékeztet: a csillárok hajókerék alakúak, a lépcsőkorlátok pedig hajókorlátot imitálnak, gyönyörű ólomablakok díszítik.

©

A közleményben kihangsúlyozzák azt is: a beruházó elkötelezett az épülettömböt határoló közterületek felújítása mellett is, ezért településfejlesztési megállapodást kötöttek Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatával. A megállapodás értelmében a beruházó hozzájárul a Vörösmarty tér és környezetének felújításához, illetve a helyi előírások szerint garanciát vállal az építkezés által igénybe vett útburkolatok sérülése esetén azok kijavítására.

Azt is hozzáteszik, a világörökségi helyszín és a nemzeti műemléki besorolású épületek indokán a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségő beruházássá nyilvánították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Húszmillió forintot csaltak ki egy idős nőtől, a rendőrség elkapta az egyik elkövetőt

Húszmillió forintot csaltak ki egy idős nőtől, a rendőrség elkapta az egyik elkövetőt

Lakner az ellenzéki összefogásról: komoly vizsga lesz a közös jelöltek kiválasztása

Lakner az ellenzéki összefogásról: komoly vizsga lesz a közös jelöltek kiválasztása

286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte