szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezzel megelőztük a 2004-ben velünk együtt csatlakozott országok nagy részét.

Több mint 2580 milliárd forintot, a nekünk járó uniós források 32 százalékát már lehívta Magyarország – írja a csütörtöki Világgazdaság az Európai Bizottság adatai alapján.

A 2014-20 közötti uniós pénzügyi időszakban hazánk 29,64 milliárd euróból gazdálkodhat, ebből 4,63 milliárd a nemzeti önrész, az Európai Unió pedig 25,01 milliárd eurót ad. A bizottság a rá eső részből eddig 8,08 milliárd eurót, több mint 2580 milliárd forintot folyósított.

A 32 százalékos részaránnyal Magyarország a 28 tagországból álló uniós mezőnyben a 12. helyet foglalja el. De az északi és nyugati, kevesebb támogatásban részesülő országokat nem számítva a jobbak közé tartozunk a forráslehívásban.

Ciprus (40 százalék), Észtország (37) és Litvánia (34) ugyan megelőz minket, Lengyelországot (31), Lettországot (31), Szlovéniát (28), Csehországot (26), Szlovákiát (26) és Máltát (25) azonban felülmúljuk e tekintetben.

Magyarországnak a kért támogatások 104 százalékát ítélték oda. Azért több mint 100-at, mert a kormány az előzetesen megállapított uniós társfinanszírozású keret 10 százalékos állami kiegészítéséről döntött. A következő Málta és Portugália 84 és 82 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háromszor annyian halnak meg háztartási balesetben, mint az utakon

Háromszor annyian halnak meg háztartási balesetben, mint az utakon

Ötmilliárdot ad budapesti földutak aszfaltozására a kormány

Ötmilliárdot ad budapesti földutak aszfaltozására a kormány

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here