szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Keményen támadták Márki-Zay Pétert a fideszesek a vásárhelyi közgyűlésen ahelyett, hogy a nekik fontos Trianon-emlékműről, vagy Lázár János vadászházához vezető közútról döntöttek volna. Az informatikai cégek szerződéseit követelték, amelyeket a polgármester szerint meg is kaphattak volna, ha nem vonulnak ki a közgyűlésről.

„Amennyiben nem kapjuk meg ezeket a szerződéseket, felállunk és kimegyünk” – jelentette ki Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció elnöke a hódmezővásárhelyi rendkívüli közgyűlésen, miután két, az elmúlt hónapokban az önkormányzattal szerződést kötött informatikai cég kontraktusát kérte kiosztani. Ezt nem utasította vissza Márki-Zay Péter polgármester, jelezve, hogy megfontolják, kiadják a szerződéseket, majd haladt volna a napirendekkel tovább, ám a jobboldali képviselők otthagyták az üléstermet.

A rendkívüli közgyűlésen napirenden volt még a fideszesek kezdeményezte Trianon-emlékmű költségeinek megszavazása, illetve a batidai vadászkastélyhoz vezető önkormányzati út Lázár János és tulajdonostársainak való eladása is. Mindkettő valójában a jobboldali képviselőknek lett volna fontos, ezért is volt különös, hogy saját maguk rekesztették be az ülést. A rendkívüli közgyűlésen a polgármesteri hivatal informatikai rendszerének leállása, a tavalyi évet lezáró beszámoló késedelmes leadása, illetve ennek következtében az Magyar Államkincstár szankciója, a normatíva felfüggesztése "Egyebek" címszó alatt, eredetileg utolsó pontként szerepelt a napirendben. A Fidesz kérésére az ülésen azonban előre vették, és így első és egyetlen pontként végül meg is tárgyalták.

Ebben az ügyben kivételesen nem Márki-Zay Péter állt a Fidesz célkeresztjében, hanem a jegyző, mivel a hivatal törvényes működését rajta lehet számon kérni. Újra szóba került az a téma, amivel a héten már a sajtón keresztül támadták a városvezetést: a normatíva kifizetésének felfüggesztése. Körbejárták ismét a problémát, a jegyző elmondta, hogy a hivatal informatikai rendszerét ért hackertámadás miatt március 18-án összeomlott a rendszer, a Magyar Államkincstárnak 20-ig kellett volna a beszámolót benyújtani. Végül április közepére állították helyre a rendszert a szakemberek, ekkorra a beszámolót is leadták, de a normatíva felfüggesztésétől nem tekinthetett el az Államkincstár, hiába kérték. A dolgozók bére azonban nem emiatt csúszik május hatodikára, ahogy az a helyi portálokon megjelent, hanem azért, mert a számlavezető Takarék Bankban átszervezések vannak, így kétnapos bankszünetet tartanak.

A fideszesek tudni akarták, hogy hány céggel, melyekkel, mennyiért kötött szerződést az önkormányzat. Arra is kíváncsiak voltak a képviselők, hogy hányan dolgoznak informatikusként a hivatalban, elindult a vita, hogy az előző, vagy a jelenlegi városvezetés idején alkalmaztak több szakértőt, és arról is, hogy miért hagyta ott a várost az informatikus, aki a szakmajában rendkívül elismert. A fideszesek szerint azért, mert felére csökkent a szakember fizetése, ráadásul nem volt lojális Márki-Zay Péterhez. Erre így reagált a polgármester az egyik fideszes képviselőhöz fordulva:

„A felesége lojális hozzám?”

Kiderült, hogy a helyi jobboldali politikus felesége nem hagyta ott a munkahelyét az önkormányzatnál, amikor Márki-Zay váltotta az előző hivatali vezetést, és a fizetése sem lett kevesebb.

A képviselők inkább az informatikai cégekkel kötött szerződésekre tértek vissza. Erről az illetékes irodavezető be is számolt, kiderült, hogy több millió forintos szerződéseket kötött az önkormányzat, az egyiket még decemberben a Cyber Service Zrt.-vel, míg a másikat márciusban, pont a hackertámadás elhárítása miatt, a Viat Kft.-vel. Ezekre a szerződésekre volt kíváncsi a Fidesz, s bár az ülésen nem derült ki, hogy miért ennyire fontosak ezek a számukra, de a helyi portál, a promenad.hu még reggel közölt egy cikket, amelyben Kalotay Balázst (A férfi neve, igaz, egy 18 évvel ezelőtt, cikkben egy felcsúti informatikai ipari park kapcsán jelent meg a sajtóban) nevezte meg a két cég közötti összekötő kapocsnak, és mindkét szerződést túlárazottnak írta le. A Cyber Sevice Zrt 3,8 millió forintról, míg a Viat Kft 8,7 millió forintos szerződést kötött a hódmezővásárhelyi önkormányzattal. A portál számításai szerint ez azt jelenti például a Cyber Sevice Zrt esetében, hogy a heti egyszeri megjelenésről szól, ezért így heti egymillió forintot keresnek a szerződéssel.

Az ülés után megkerestük Márki-Zay Péter polgármestert, aki elmondta, hogy a Cyber Sevice Zrt-t a Ritek Zrt ajánlotta a város számára. A helyzet az, hogy az ASP rendszerhez (ezen fut az önkormányzatok elszámolása) kötelezően kell csatlakozni, így viszont szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelni. Az önkormányzat ezért kereste meg hivatalosan az ASP rendszert fejlesztő szegedi céget, a RITEK Zrt-t. Az egyébként szegedi önkormányzati cég uniós pénzből, állami megrendelésre fejlesztette az ASP rendszert, a fejlesztési időszakban egy volt fideszes szegedi képviselő volt a cég vezetője. Most ennek a cégnek nem volt szabad kapacitása, így a Cyber Service Zrt ajánlották, amely rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal. A Cyber Sevice Zrt, az egyik legjelentősebb hazai kiberbiztonsági cég, amely az Exim Növekedési Alaptól, azaz az államtól kapott hatszázmillió forintot a fejlesztéseire, jelentős kisebbségi tulajdont szerezve a cégben. Ez a cég szerződött a hódmezővásárhelyi önkormányzat kiberbiztonsági feladatainak az ellátásra decemberben. A március kibertámadáskor már ezt a céget kereste meg az önkormányzat, ők viszont a Viat Kft-t ajánlották az önkormányzatnak. Ezekre a szerződésekre kíváncsi most a vásárhelyi Fidesz, amiknek nyilvánosságra hozatalát nem tagadta meg Márki-Zay Péter.

A közgyűlés alig ért véget, a helyi portálok címlapján már ott virít, hogy micsoda botrány, titkolja az informatikai szerződéseket a polgármester. Így lőtt kétszer is öngólt a pénteki ülésen a helyi Fidesz: egyszer, amikor a számukra fontos napirendek megtárgyalását elodázták a kivonulásukkal, másodszor pedig azzal, hogy a Fidesz támogatta cégeknek mentek neki. Később pedig sajtótájékoztatón jelentették be a Fidesz képviselői, hogy hétfőn négy óráig adnak határidőt a polgármesternek a szerződések nyilvánossá tételére, egyébként feljelentik.

Márki-Zay Péter egyébként az ülés után elmondta, hogy a rendszer összeomlása miatt hivatalból az Államkincstár is tesz bejelentést, de az önkormányzat is tett lépéseket, hogy megtudják, mi idézte elő a bajt. A polgármester szerint egyébként elszaporodtak a hasonló hibák az informatikai rendszerben, olykor csak a dugót húzzák ki az aljzatból. „Ez persze inkább szabotázsnak hívják, de időnként előfordul” – tette hozzá Márki-Zay Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átnézték 34 ország átutalásainak adatait, az eredmény: fontos a nagylelkűség

Átnézték 34 ország átutalásainak adatait, az eredmény: fontos a nagylelkűség

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal