szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szervezet szerint a növényvédelemmel foglalkozó bizottságban a környezetvédelem helyett a vegyipar és a nagyipari termelők érdekeit veszik csak figyelembe.

Nem vesz részt a továbbiakban a Greenpeace Magyarország az Agrárminisztérium Növényvédelmi Bizottságában – közölte a civil szervezet.

A nyolc éve létező Növényvédelmi Bizottság feladata a növényvédelemmel kapcsolatos szakmai kérdések megtárgyalása. A jogszabály alapján évente legalább három alkalommal kellene üléseznie a Növényvédelmi Bizottságnak, a Greenpeace közlése szerint azonban az elmúlt években véletlenszerűen, akár egyéves kihagyással hívták csak össze a testületet, de a zöld civil oldal álláspontjait ezeken az üléseken sem vették figyelembe.

A szervezet hozzáteszi, hogy a Növényvédelmi Bizottság számos tagja képviseli a nagyipari mezőgazdaság és a vegyszergyártók érdekeit, miközben az ökológiai termelők szervezetei nem tagjai a bizottságnak.

A Greenpeace azért hagyja ott a bizottságot, mert szerintük a tárca és a hatóságok a tudományos kutatási eredményeket rendre félresöprik,

a döntéshozatal során a magyar lakosság egészségvédelmének, valamint az élővilág és a termőtalaj megőrzésének szempontjait felülírják a vegyipar, valamint a nagyipari mezőgazdaság érdekei.

A szervezet szerint a bizottság a létezése óta minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glifozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta, a környezetvédő szervezet pedig úgy döntött, a továbbiakban ehhez nem kíván asszisztálni, mert érdemi munkára nincs esély a bizottságban.

Mindaddig, amíg a tárca és a hatóságok a magyar emberek érdekei helyett a vegyipar és a nagyipari termelők érdekeit képviselik, és nem hagynak ettől eltérő álláspontokat érvényesülni a döntéshozatal folyamán, teljesen felesleges további részvételünk a Növényvédelmi Bizottság munkájában, különös tekintettel arra, hogy egyáltalán nem tudunk azonosulni a Bizottságban hozott döntésekkel

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Hozzáteszik, a Növényvédelmi Bizottságban zajlik jelenleg a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv felülvizsgálata, és bár az Európai Unió azt várná el a tagállamoktól, hogy mérsékeljék a mezőgazdaságukban a káros vegyszerek használatát, a magyar Cselekvési Terv jelenlegi formájában sokkal inkább a vegyszergyártó ipar érdekeit tartja szem előtt, mint a lakosság egészségvédelmét. A vegyszerfelhasználás csökkentésére való törekvés sem jelenik meg a szövegben.

A zöld álláspont kizárólag a Terv helyzetértékelésében jelenik meg, amely viszont semmilyen kötelező érvénnyel nem bír. Mindezt a Greenpeace egyértelműen kifogásolta, de javaslatai érdemben nem kerültek be a Cselekvési Tervbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Olyan lesz az AirPods 3, mint az AirPods Pro, csak épp olcsóbb annál

Olyan lesz az AirPods 3, mint az AirPods Pro, csak épp olcsóbb annál