Bejött a csodakötvény, 900 milliárd forintnál jár a jegyzés

Bejött a csodakötvény, 900 milliárd forintnál jár a jegyzés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kezdeti lendület valamelyest csökkent, de még így is jelentős összegben veszi a lakosság a szuperállampapírt.

Az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint az első heti 529 milliárd forintos jegyzést is jelentős kereslet követte az elmúlt hetekben a Magyar Állampapír Plusz iránt: a papírból eddig csaknem 900 milliárd forintot jegyeztek le.

A Portfolio.hu azt írja, a második és a harmadik heti jegyzések számait nézve elmondható, hogy a kezdeti lendület valamelyest csökkent, de még így is jelentős összegben veszi a lakosság a szuperállampapírt. A második, azaz a június 10-14. közötti héten a meghirdetett mennyiség szintén 100 milliárd forint volt, de az elfogadott mennyiség végül 161 milliárd lett. A harmadik heti jegyzések (június 17-21.) ennél magasabb számot hoztak: a meghirdetett 100 milliárd helyett végül 194 milliárdot fogadtak el. Összesen ez azt jelenti, hogy eddig 883 milliárd forint került szuperállampapírba, a lakossági állampapírokban lévő vagyon pedig már 8400 milliárd körül lehet.

Az új lakossági megtakarítási csodafegyvert június 3-tól lehet jegyezni, a kamat 5 évre 27 százalék, évente büntetés nélkül ki lehet szállni belőle. Az Orbán-kormány fő célja, hogy a jelenlegi 6 ezer milliárd forintról 2023-ra 11 ezer milliárd forintra növekedjen a lakosság állampapír-állománya, ezért is vezette be a MÁP Pluszt.