szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A balatoni üdülőtelep új tulajdonosainak, vagyis elsősorban a kormányfő vejének és barátjának nevében kiadott közlemény vitatja, hogy a helyiek ne használhatnák a tópartot.

Az Aligai Fürdőegyesület múlt héten azzal kereste meg a HVG-t, hogy az Appeninn Holding egyre több formában akadályozza a nyaralók lejutását Balatonvilágos gyakorlatilag egyetlen partszakaszára. A HVG már pénteken kereste a tőzsdei vállalatot, amelynek legfőbb tulajdonosa Tiborcz István és Mészáros Lőrinc.

A hétfő délután kiadott közleményben az Appeninn leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft. úgy fogalmazott, hogy

a Club Aliga területét a korábbiakhoz képest lényegében változatlan feltételek mellett használhatják a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok: biztosított a számukra a szabad lejárás a strandra és a járművel történő ingyenes áthaladás is.

Mint írták, „a sérelmezett helyzet a kikötő üzemeltetéséért felelős bérlő tevékenysége következtében állt elő, ugyanis a Pro-Mot Hungária Kft. jóváhagyása nélkül helyezte el a sorompót, így korlátozva a területre való bejutást”. A tulajdonos nem nevezte meg a bérlőt, de néhány hónapja a Club Catering Kft. és az Aliga Kikötő Kft. telephelyét jegyezték be az üdülő aligai címére. Márpedig ezeket a ralizó Szalay Balázs alapította, aki azóta többször is vitába szállt a helyiekkel, mert szerinte jogában áll sorompóval lezárnia az étterem mellett is elvezető közutat.

A tulajdonosok most azt írták, hogy a bérlő részben közlekedésirányítási szempontokra, részben a kikötő elkorhadt cölöpjeinek lecserélésére hivatkozott. A Pro-Mot Hungária Kft. azt is közölte, hogy felszólította a bérlőt „az előző állapot helyreállítására”.

A móló további használatáról pedig tárgyal a kikötő üzemeltetője a helyi horgászegyesülettel.

©

A Pro-Mot képviselői azt is elmondták, hogy jelenleg is vizsgálják az előző, izraeli tulajdonos által készített ingatlanfejlesztési tervek megvalósíthatóságát. A tulajdonosok állítása szerint az ingatlanfejlesztési projekt célja a korábban elhanyagolt üdülő megújítása „a hosszú távon, üzletileg is fenntartható működés érdekében, a helyiekkel történő konzultációt követően”.

Az Aligai Fürdőegyesület ugyanakkor attól tart, hogy az Appeninn Holding, amely január végén került birtokon belülre, a továbbiakban is sérteni fogja a helybéliek érdekeit. A vállalat képviselői ugyanis június 8-án nyilvános tájékoztatót tartottak a lakosságnak, amelyen az egyesület tagjai nem kaptak megnyugtató válaszokat kérdéseikre.

A helyi ingatlantulajdonosok egyebek között arra voltak kíváncsiak, az Appeninn milyen jogon tiltja meg a Club Aliga bejáratánál, hogy bárki horgászbottal lemenjen a partig az üdülőkomplexum közútján, és milyen jogon tiltják hónapok óta a horgászatot, holott az aligai terület szerepel a kijelölt és engedélyezett balatoni horgászhelyek listáján. A fürdőegyesület elnökhelyettese, Bukovszki András elmondta, hogy a kikötő kis mólójánál már épül a kerítés.

A Club Aliga úgy került az Appeninnhez, hogy leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. megvásárolta az eddigi tulajdonos, az izraeli hátterű Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészét. Így az övé lett a Club Aliga 37 hektáros területe, 167 férőhelyes kikötője, valamint az állam tulajdonában lévő, további 10 hektáros ingatlanrész vagyonkezelési joga.

(Kiemelt képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!