szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

617 millió forintból vesz meg és újít fel a kormány egy ingatlant a szlovéniai Lendván, a muravidéki magyar közösség új háza lesz benne.

A kormány döntött a Szlovénia, Lendva, Fő utca 7. szám alatt található ingatlan megvásárlásáról és felújításáról – derül ki egy friss határozatból. Az ingatlan megvásárlására a 2019-es költségvetésben 247 millió forintot, a felújítás előkészítésére pedig 21 millió forintot csoportosítanak át. A felújításra a 2020-as büdzsében 349 millió forintot irányoznak elő. Az ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. fogja megvenni, majd a Külügyminisztérium vagyonkezelésébe adja, ami továbbadja a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség használatába, határozatlan időre.

A vételár és a felújítási költség átcsoportosításával párhuzamosan visszavonták azt a februári döntést, amivel 700 millió forintot adtak a 2019-es költségvetésből a határon túli támogatásokat bonyolító Bethlen Gábor Alapnak a muravidéki önkormányzat támogatására.

A hvg.hu írta meg először egy birtokába jutott előterjesztés alapján, hogy a kormány a "magyarság erejét megtestesítő központot" létesítene a szlovéniai magyar kisebbség számára. Még a helyiek közt is volt, aki meglepődött az újabb bőkezű ajándékon, hiszen van egy megfelelő székhelyük, de a köztudottan Orbán elkötelezett hívének számító, helyi vezető egyenesen Budapestről érkezett a hírrel, hogy megint kapnak egy ingatlant.

Egyébként nem ez a kormány egyetlen projektje Lendván, turisztikai komplexumot vennének ott, a beszerzést bonyolító állami cég, az amúgy tetszhalott állapotban lévő Comitatus-Energia nevű zrt. már elutalt egy komoly előleget, a közel 3 milliárd forintos vételár pedig ott pihen a számláján.

A kormány általában véve nem fukarkodik, ha a határon túlra irányuló támogatásokról van szó. Az év közbeni átcsoportosításoknak köszönhetően 2018-ban két és félszeresére hízott a Bethlen Gábor Alap büdzséje. Ebből 75 milliárdot osztottak ki egyedi elbírálással, a Miniszterelnökség „szakmai javaslatai” alapján. A pénz nagy része Erdélybe ment.

(Címlapképünkön a muravidéki önkormányzat jelenlegi székháza látható.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak