Nem elérhető egy altatáshoz nélkülözhetetlen injekció Magyarországon

Nem elérhető egy altatáshoz nélkülözhetetlen injekció Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bizonytalan végű hiány alakult ki az egyik altatáshoz használt injekcióból, a Fentanylból.

Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz – írta a 24.hu, amelyet kórházi dolgozók tájékoztattak erről. Ők azt írták: bizonytalan végű hiány lépett fel.

A lap azt írja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Fentanyl injekció július 3. óta számít hiánycikknek, a "bizonytalan végű hiány" pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A lap kórházi forrásai azt mondták, rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegek. Volt olyan, aki azt mondta, húsz doboz Fentanyl injekciója van, és ez ugyan a hónapban még ki is tart, ha viszont "két drogfüggő beesik, akkor jövő héten már nincs Fentanylom". A 24.hu szerint a kommunikáció hiánya is aggasztó, az OGYÉI ugyanis nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, mekkora a baj és mi a teendő.

A lap érdeklődött OGYÉI-nél, ők azonban nem válaszoltak, a forgalmazóként feltüntetett Richter pedig azt a tájékoztatást adta, hogy már nem gyártja a Fentanylt, mivel licenctermék volt, és a licencjogot visszavonta a tulajdonos. Szerintük hiány esetén az OGYÉI felé kell bejelentést tenni, aminek a Richter eleget tett.

Az ügyben egyelőre a gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő lépett, a Mediwings Pharma kórházaknak küldött leveléből pedig azt derült ki, hogy a helyzet súlyos: a Fentanyl injekció hosszabb távon nem lesz elérhető az országban, ezért Angliából kell rendelni, az első szállítmány a jövő héten érkezhet meg. Mivel azonban máshonnan jön, a korábbi ár négyszeresét kell fizetni, 625 forint helyett 2600 forintot. A többletköltséget a kórházaknak kell állnia, épp azoknak, melyekről nemrég megírtuk: úsznak az adósságban.

(Képünk illusztráció.)

Hozzászólások